Umag: Uručeni ključevi 84 nova POS stana

  • Slika /slike/POS/2023_04_28_POS.Umag5.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

(Hina) - Čak 84 mlade umaške obitelji u petak je preuzelo ključeve svojih novih stanova sagrađenih u okviru Društveno poticane stanogradnje, a ključeve su simbolično stanarima predali predsjednik Vlade Andrej Plenković te potpredsjednik i resorni ministar Branko Bačić sa suradnicima.

"Veliki je to dan za vlasnike ovih stanova. Mi ćemo kao Vlada nastaviti s politikom subvencioniranja stambenih kredita. Mislim da je politika stanovanja iznimno važna u svjetlu činjenice da nam mlade obitelji moraju imati potporu države u procesu rješavanja svog stambenog pitanja a s obzirom na trend rasta cijena kvadrata diljem Hrvatske", rekao je premijer Plenković.

Dodao je kako ovakav model, uz strategiju za koju je zaduženo Ministarstvo graditeljstva da je pripremi u razdoblju koji je pred nama biti, kako je rekao "u poziciji izdvajati dodatna sredstva i voditi se politikom koja je jedna od okosnica ukupne politike demografske revitalizacije Hrvatske".

"Upravo je Grad Umag u kontekstu poticane stanogradnje praktički realizirao pola stanova na području Istarske županije. To potvrđuje riječi gradonačelnika koji je ponovio otvorenost Umaga i želju da što veći broj stanovnika ovoga grada ima riješeno stambeno pitanje", poručio je premijer Plenković. 

Bačić: Stambena politika u srcu svih socijalnih politika Vlade

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić kazao je kako je rješavanje stambenog pitanja i rješavanje krova nad glavom jedan od najvažnijih životnih potreba te kako je upravo iz tog razloga, kako je rekao "stambena politika u srcu svih socijalnih politika Vlade". 

"Društvena poticana stanogradnja jedan je od najuspješnijih modela stanogradnje u nas, i izvan okvira Hrvatske u kojem postoji sinergija države, državne agencije i jedinice lokalne samouprave. To dokazuje da smo u 21 godinu koliko se provodi ovaj model, izgradili 8.600 stanova", naglasio je Bačić.

Dodao je kako u ovom trenutku Vlada provodi još jedan model koji je, kako je rekao "također vrlo primamljiv sugrađanima a koji omogućuje da putem subvencioniranih stambenih kredita te uz vrlo povoljne uvjete i subvencije Vlade mogu riješiti svoje stambeno pitanje". Ponovio je kako je poticana stanogradnja jedan od prioritetnih projekata koji se nastavlja i u budućnosti kako bi što veći broj mladih obitelji uspjele riješiti svoje stambeno pitanje.

"Taj projekt traje nešto kraće, ove godine smo u sedmoj godini realizacije a prema tom modelu je kupljeno čak 30 tisuća stanova", rekao je Bačić. Dodao je kako je Vlada pokrenula proces izrade jednog dugoročnog programa - nacionalnog plana stabilne politike kojim će se posebnim planom sagledati sve modele kako bi se u budućnosti osmislili nove projekte koji će omogućiti kupnju stana u vlasništvo ili kroz dugoročni najam. 

"Pred nama je četvrta realizirana zgrada stanova za mlade kroz poticanu stanogradnju. Najveća je to POS zgrada u Istri, s ukupno 84 stana. U Umagu smo dosad izgradili 206 POS stanova, po čemu smo vodeći grad i primjer dobre prakse u Hrvatskoj, a na što smo izuzetno ponosni. No, tu nećemo stati, već smo  započeli s aktivnostima na izgradnji iduće, pete po redu", poručio je umaški gradonačelnik Vili Bassanese. Dodao je kako strategija i cilj grada Umaga je da ne bude dodana radna snaga za susjedne zemlje, već upravo suprotno, samoodrživi i dodana vrijednost našega rada. 

Današnjoj svečanosti predaje ključeva bio je nazočan i direktor APN-a Dragan Hristov. Inače, u četvrtom POS stambenom objektu 84 umaških obitelji useljava u svoj novi dom. Izvođač radova je Lavčević d.o.o. Split. Zgrada je izgrađena na 6 etaža, s ukupno 84 stana te 2 ulaza s liftom. Poticana cijena iznosi oko 1300 €/m2. Veličina stanova se proteže od 45 do 90 m2, što ovisi o broju članova obiteljskog domaćinstva. 


Izvor: HINA/MPGI

Pisane vijesti | Informacija | POS