Ustavni sud odbacio sve zahtjeve za preispitivanje Zakona o procjeni vrijednosti nekretnina

Slika /slike/Opcenito/Sud.jpg

Ustavni sud Republike Hrvatske je 18. lipnja 2021. godine objavio svoje Rješenje kojim se ne prihvaćaju prijedlozi za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Zakona o procjeni vrijednosti nekretnina ("Narodne novine" broj 78/15.). Prijedloge su podnijeli grupa odvjetnika i Hrvatsko društvo vještaka i procjenitelja (HDSVP).

Ustavni sud Republike Hrvatske je u bitnome utvrdio:
 
  1. Da nema osnove za pokretanje postupka protiv Zakon o procjeni vrijednosti nekretnina.
  2. Da se Zakon o procjeni vrijednosti nekretnina primjenjuje i na postupke koji su u tijeku, tj. na ranije započete postupke izvlaštenja.

Takvom svojom odlukom Ustavni sud Republike Hrvatske je dao pravo za punu primjenu Zakona o procjeni vrijednosti nekretnina kao i potvrdu teze da Zakon o procjeni vrijednosti nekretnina sustavno uređuje pitanja procjene vrijednosti nekretnina te će doprinijeti pravnoj sigurnosti za investitore i vlasnike nekretnina, kao i ujednačenosti procjena vrijednosti nekretnina u sudskim postupcima i postupcima izvlaštenja.

U primjeni Zakona o procjeni vrijednosti nekretnina od donošenja 2015. godine do danas, on je opravdao svoju višestruku korist za državu i njene građane jer je njegov učinak: odvraćajući, korigirajući i uz povećanje pravne sigurnosti.

Radom samo visokog procjeniteljskog povjerenstva, do danas je ispravljeno procjembenih elaborata u apsolutnom iznosu od 1,9 mlrd kn.

Trenutno aplikacija eNekretnine sadrži preko 1.600 cjenovnih blokova za cijelu Republiku Hrvatsku, a broj podataka svakim danom je sve veći tako da su s lipnjem 2021. godine na raspolaganju podatci za 990.000 transakcija nekretnina.

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine je preuzelo financiranje i javnu objavu Standardne kalkulacije radova u visokogradnji te će se ove godine uvesti prve novine i u tom materijalu. Nadalje, u razvitku sustava će se ove godine nastojati izraditi i prvi koeficijenti prilagode za troškovnu metodu.

Sustav za procjene vrijednosti nekretnina se kontinuirano nadograđuje kako bi on bio što kvalitetniji za procjenitelje i druge ovlaštene osobe koje s njime svakodnevno rade, a sve sa ciljem da procjene vrijednosti nekretnina budu što kvalitetnije. 
 

Pisane vijesti | Informacija | Procjena vrijednosti nekretnina