Usuglašen tekst osnivačkog ugovora Fonda za obnovu

Slika /slike/press/2020.10.06.fond.jpg

U Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine danas je održan još jedan u nizu sastanaka na temu osnivanja Fonda za obnovu, na kojem su sudjelovali predstavnici Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije. 

U predstojećem procesu, uloga Fonda bit će obavljanje stručnih i drugih poslova pripreme, organiziranja i provedbe obnove zgrada oštećenih potresom i praćenje provedbe programa mjera obnove.
 
Podsjetimo, obnova i druge mjere provodit će se na način i u skladu s programima mjera i aktivnostima obnove, koje će donositi Vlada na prijedlog Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Ministarstvo prijedloge programa mjera izrađuje u suradnji sa Stručnim savjetom za obnovu, a po potrebi i s drugim javnopravnim tijelima i osobama.
 
Ugovor potrebno izglasati na predstavničkim tijelima Grada Zagreba i dviju županija
 
Glavna tema predmetnog sastanka bila je usuglašavanje svih stavki osnivačkog Ugovora, koji će u idućem koraku morati biti prihvaćen na predstavničkim tijelima (Skupštinama) Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, nakon čega će isti Ministarstvo uputiti na usvajanje Vladi Republike Hrvatske.
 
„Kako smo i najavili, nastavljamo sve pripremne radnje koje su nam potrebne kako bi u što skorijem roku mogli pokrenuti rad Fonda, koji će biti glavno operativno tijelo u dugotrajnom procesu obnove  koja je pred nama. Radi se o generacijskom poduhvatu i zbog toga nam je izuzetno važno da se ne događaju greške u koracima, već da veliku većinu stvari jasno definiramo na samom početku“, rekao je tom prilikom ministar Darko Horvat, istaknuvši vrlo dobru suradnju s predstavnicima svih dionika ovog procesa.
 
„Osnivački ugovor koji upućujemo na izglasavanje Skupštinama Grada Zagreba i dviju županija rezultat je kvalitetne rasprave, uvažavajući pritom sve prijedloge i upute koje smo primili. Takav konsenzus tražili smo i prilikom pripreme Zakona, a takvu politiku otvorenog dijaloga nastavit ćemo provoditi i dalje. Jedino tako možemo sve pripremne radnje dovršiti u najkraćem mogućem roku, a ja se nadam da ćemo taj proces zaključiti u idućih mjesec dana“, istaknuo je ministar.

Pisane vijesti | Informacija | Obnova