Veleposlanik Slovačke, Nj.E. Peter Susko u nastupnom posjetu kod ministra Predraga Štromara

Slika /slike/press/2018_10_16.image.1.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar Predrag Štomar primio je u utorak, 16. listopada 2018.g., u nastupni posjet veleposlanika Slovačke Republike Nj. E. Petera Suska.

Potpredsjednik Vlade i ministar Predrag Štomar primio je u utorak, 16. listopada 2018.g., u nastupni posjet veleposlanika Slovačke Republike Nj. E. Petera Suska. U pratnji veleposlanika bio je gospodarski savjetnik pri veleposlanstvu, g. Jan Stark.

Potpredsjednik Vlade, ministar Štromar zaželio je dobrodošlicu novom veleposlaniku te istaknuo kako naše dvije zemlje imaju dobru dugugodišnju suradnju i mnogo sličnosti. Veleposlanik je iznio neke probleme koji su zajednički objema zemljama, a to je „brain drain“, odnosno odljev radne snage, pogotovo mladih u susjedne europske razvijenije zemlje. Stoga je jedna od tema sastanka bila razmjena iskustva i analiza učinka projekta koji provodi ovo Ministarstvo a riječ je o subvencioniranju stambenih kredita za mlade, obzirom da i Slovačka ima sličan model, a koji bi kao jedna od mjera mogao pridonijeti zadržavanju mladih u zemlji.

Ministar Štomar dotaknuo se i projekta energetske obnove kuća za fizičke osobe koji bi u Hrvatskoj trebao zaživiti sredinom iduće godine. Republika Hrvatska ujedno će biti i prva država članica Europske unije koja će energetsku obnovu privatnih kuća sufinancirati sredstvima Europskih fondova. 

Sastanak je protekao u srdačnoj i prijateljskoj atmosferi, uz iskazanu želju obiju strana za nastavak i intenziviranje suradnje.


Pisane vijesti