Vlada donijela Odluku o isplati zaostalih plaća radnicima Dalmacijavina

Slika //slike/Opcenito/VRH_2362-01.jpeg

Na današnjoj sjednici Vlada je donijela Odluku o sklapanju ugovora o ustupu tražbina radnika Dalmacijavina u stečaju kao stečajnih vjerovnika prvog višeg isplatnog reda prema stečajnom dužniku kojom se omogućuje isplata zaostalih plaća radnicima toga poduzeća.

Tom odlukom država zastupana po Centru za restrukturiranje i prodaju sklopit će ugovor o ustupu tražbina kojim Republika Hrvatska preuzima utvrđene nepodmirene tražbine radnika stečajnih vjerovnika prvog višeg isplatnog reda osim tražbina članova uprave navedenog društva, u iznosu do najviše 8,65 milijuna eura.

Kako je utvrđeno, obavit će se isplata preostalih utvrđenih nepodmirenih tražbina radnicima kao stečajnim vjerovnicima prvog višeg isplatnog reda, a država će stupiti u pravni položaj radnika stečajnih vjerovnika prvog višeg isplatnog reda Dalmacijavina u stečaju.

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić podsjetio je da je stečaj Dalmacijavina otvoren 2012. godine te da je propao pokušaj obnove proizvodnje, a račun tvrtke je blokiran. Država je najveći vlasnik, ali i vjerovnik te je prodajom zemljišta tvrtke namaknuta glavnina novca koji će se iskoristiti za isplate radnicima i radnicama kojih je 556, rekao je.

Dovršeni brojni projekti obnove

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić u uvodnom izlaganju na Vladi podsjetio je da su ovog tjedna završeni radovi na cjelovitoj obnovi Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije vrijedni 13 milijuna eura, ali su također dovršeni i brojni drugi projekti, poput mosta u Krašiću te brojni objekti kako privatni tako i zgrade javne namjene.

Spomenuo je i posjet Krapinsko-zagorskoj županiji, gdje je započela izgradnja zamjenske kuće, za koju je bilo potrebno izgraditi most kako bi joj se moglo pristupiti, što pokazuje socijalni pristup Vlade obnovi i izgradnji nakon potresa.

Također, napomenuo je da je tog dana postavljena prva od 140 visokoenergetskih mobilnih kućica u Đurmancu u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Kazao je da je dosad završeno 10.904 projekta, od toga 202 zamjenske kuće. U nabavi je 1.256 lokacija, a posebno je istaknuo nabavu 13 višestambenih zgrada u Sisačko-moslavačkoj županiji.

„Model samoobnove pokazao se izuzetno uspješnim, jer se u ovih 4,5 mjeseci čak 406 naših sugrađana odlučilo na taj model i već im je uplaćeno 30 milijuna eura“, kazao je ministar Bačić, podsjetivši da je rok za podnošenje zahtjeva za obnovom još mjesec dana pa je zamolio one koji nisu da prijave svoja oštećenja na objektima.

Kadrovska pitanja

Na zatvorenom je dijelu sjednice, Tončiju Glaviniću ponovno je dano ovlaštenje za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za provedbu obnove od potresa u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, do provedbe javnog natječaja za imenovanje ravnatelja Uprave, a najduže do šest mjeseci.

Valentini Buljubašić ponovno je dano ovlaštenje za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za graditeljstvo i obnovu u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, do provedbe javnog natječaja za imenovanje ravnatelja Uprave, a najduže do šest mjeseci.

Katici Prpić ponovno je dano ovlaštenje za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za prostorno uređenje i dozvole državnog značaja u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, do provedbe javnog natječaja za imenovanje ravnatelja Uprave, a najduže do šest mjeseci.

Izvor: Vlada/MPGI

Pisane vijesti | Informacija | Državna imovina