Vlada donijela Zaključak o prihvaćanju Završne izjave partnerskih zemalja RSP-a

Slika /slike/Opcenito/VRH_2362-01.jpeg

Vlada je u četvrtak 23. studenog 2023. donijela Zaključak o prihvaćanju Završne izjave partnerskih zemalja Regionalnog stambenog programa (RSP). 

Izjavu potpisuju predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Republike Hrvatske, Ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore i Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, a njome se objavljuje završetak zajedničkog Regionalnog stambenog programa.

RSP je rezultat zajedničkog nastojanja i šireg političkog dogovora ugrađenog u  ministarske deklaracije iz 2005. i 2011. godine u okviru Sarajevskog procesa, s ciljem doprinosa rješavanju produžene raseljeničke situacije preostale kao posljedica sukoba iz 1990-ih na području bivše Jugoslavije. Program je temeljen na relevantnom zakonodavstvu, nacionalnim strategijama i akcijskim planovima partnerskih zemalja, kаo i međunаrodnim normama i stаndаrdima.
 
Na osnovi potreba za stambeno zbrinjavanje tadašnjih preostalih raseljenih osoba u regiji, kroz obnovljeno povjerenje između partnerskih zemalja i bitno unaprijeđenu prekograničnu suradnju, međusobno su razmijenjivani podaci s ciljem prepoznavanja zajedničkih prioriteta kao osnove na kojoj je ovaj  program razvijen.
 
Zаjednički regionаlni višegodišnji program predstavljen je na međunarodnoj donatorskoj konferenciji u travnju 2012. godine u Sarajevu. Tom prilikom, kao i kroz naknadne donacije, međunarodna zajednica je RSP pomogla s 294 milijuna eura. Od ovog iznosa, 238 milijuna eura ili 81% osigurala je Europska unija, a 56 milijuna eura bilateralni donatori kao što su SAD, Njemačka, Norveška, Švicarska i Italija, kao i nekoliko drugih donatora.  
 
Zahvaljujući ovim donacijama, upotpunjenim s oko 50 milijuna eura osiguranih vlastitim nacionalnim doprinosima, više od 11.300 korisničkih obitelji ili blizu 36.000 osoba u četiri partnerske zemlje je dobilo sigurne domove, čime je uspješno okončano njihovo dugotrajna raseljenost. 
 
Pored vidljivih i konkretnih rezultata obnove i izgradnje stambenih jedinica za najugroženje obitelji, RSP je u konačnici izbjeglim i raseljenim osobama omogućio i pristup osobnim dokumentima, komunalnim uslugama, ekonomskim prilikama, kao i socijalnim pravima, kako bi se osigurala njihova trajna i održiva (re)integracija u lokalne zajednice. Regionalni stambeni program je također dao važan doprinos ispunjavanju nacionalnih obaveza Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije u smanjenju siromaštva, socijalnoj inkluziji i ekonomskom osnaživanju, što su sve zahtjevi za ove tri zemlje u procesu pridruživanja EU.
 

Pisane vijesti | Informacija | Stambeno zbrinjavanje