Vlada odobrila 120 milijuna kuna pomoći županijama pogođenim potresom

  • Slika /slike/Opcenito/vlada-30.12.2020..jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Vlada na današnjoj, 33. sjednici, koja je počela minutom šutnje za sve poginule, raspravljala o pomoći Sisačko-moslavačkoj županiji koju je zadesio razorni potres. Odobreno je 120 milijuna kuna za pomoć Sisačko-moslavačkoj županiji te 20 milijuna kuna za Zagreb, Zagrebačku i Karlovačku županiju.

Povodom žrtava stradalih u potresu, Vlada je proglasila 2. siječnja Danom žalosti u Republici Hrvatskoj.
 
"O ovome sam konzultirao i predsjednika Republike i predsjednika Hrvatskoga sabora. I oni podržavaju ovu odluku", rekao je predsjednik Vlade Plenković.
 

120 milijuna kuna iz proračunske zalihe za 2020. godinu
 
Vlada je donijela nekoliko odluka o dodjeli novčanih sredstava potrebnih za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica šteta od potresa.
 
Odobreno je ukupno 120 milijuna kuna iz proračunske zalihe za 2020. godinu i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za 2020. godinu, za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica šteta od potresa na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije. Zagrebačkoj županiji odobreno je 10 milijuna kuna.
 
 
Županije, gradovi i općine će u koordinaciji s Ministarstvom financija osigurati usmjeravanje i namjensko korištenje tih sredstava, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić na vladinoj sjednici.
 
Naglasio je da je to samo prvi korak u pružanju financijske pomoći na nastradalim područjima, te najavio da će Vlada učiniti sve kako bi dobila novac i iz europskih fondova, poglavito Fonda solidarnosti.
 
Isto tako, dodao je, već jučer nakon potresa javile su se brojne međunarodne financijske institucije kao što su Svjetska banke, Razvojna banka Vijeća Europe, Europska investicijska banka i Europska banka za obnovu i razvitak.
 
"Uz izraze sućuti i empatije s Hrvatskom, iskazale su spremnost za pomoć", rekao je Marić.
 
Vlada je prihvatila i zaključak o zaduženju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sanaciju štete od potresa koji su se dogodili 28. i 29. prosinca, kojim se Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji iz sredstava Fonda doznačuje po pet milijuna kuna.
 
Donijela je i odluku o naknadi volonterima koji rade na stručnoj procjeni uporabljivosti građevina na potresom pogođenim područjima. 
 
Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine rekao je da će biti uspostavljena mrežne kontaktna točka na koju se volonteri mogu prijavljivati, te će popis volontera biti dostavljen lokalnoj, regionalnoj i područnoj samoupravi, radi evidentiranja njihova angažmana.
 
Dodao je da će civilna zaštita izdati nalog za mobilizaciju kojom će obuhvatiti volontere.


Osnovana povjerenstva za praćenje provedbe interventnih sredstava

Na telefonskoj sjednici Vlade, održanoj 30. prosinca, donesene su Odluke o imenovanju članova u povjerenstva čija će glavna zadaća biti koordinacija i praćenje sredstava za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica šteta od potresa na području Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije.
 
Za predsjednika oba povjerenstva imenovan je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar financija Zdravko Marić, dok su preostali članovi ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat te župan Ivo Žinić u povjerenstvu koje se odnosi na Sisačko–moslavačku županiju, odnosno župan Stjepan Kožić u povjerenstvu koje se odnosi na Zagrebačku županiju.

Županije, gradovi i općine će u koordinaciji s Ministarstvom financija osigurati usmjeravanje i namjensko korištenje tih sredstava.


Poseban račun državne riznice za donaciju financijskih sredstava
 

Vlada je otvorila račun za donacije financijskih sredstava u akciji "Pomoć za obnovu nakon potresa".

Ministar Marić objasnio je da se račun otvara po istom principu kao i za prikupljanje donacija nakon zagrebačkog potresa u ožujku te za borbu protiv covida i da je riječ o računu Državne riznice.

Napomenuo je kako ga od jutros novinari pitaju za navodnu pojavu lažnih računa, te uputio na službeni račun državne riznice i istaknuo da je "važno da se prate i instrukcije nadležnih institucija vezane za bilo koje druge mogućnosti i vidove pomoći".
 
"Uz račun Crvenog križa, Državna riznica je službeni račun", rekao je Marić i unaprijed zahvalio na uplatama, a medijima na pomoći.
 
Premijer Andrej Plenković je rekao da bi pojava lažnih računa u trenutnoj situaciji bila "zaista katastrofa".
 
Donacije financijskih sredstava za uplatitelje izvan Republike Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke. BIC (SWIFT) CODE BANKE: NBHRHR2XXXX. Naziv i adresa primatelja: Ministarstvo financija Republike Hrvatske, Katančićeva 5, 10000 Zagreb. Broj računa: IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0. Referenca plaćanja: Pomoć za obnovu nakon potresa. 
 
Vlada je odobrila i 3,7 milijuna kuna na teret proračunske zalihe, za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodne nepogode uzrokovane poplavom pravnim i fizičkim osobama na području Grada Vrgorca krajem studenoga.
 
Evakuirano 335 bolesnika i korisnika ustanova socijalne skrbi
 

Nakon razornog potresa na području Sisačko-moslavačke županije evakuirano je 335 bolesnika i korisnika ustanova socijalne skrbi uz poštivanje epidemioloških mjera, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš u srijedu na sjednici Vlade.

Beroš je izrazio sućut obiteljima poginulih u potresu te zahvalio svim zdravstvenim djelatnicima i drugim službama na svemu što čine za građane Petrinje, Siska, Gline i ostalih stradalih gradova i općina.

Teško stradale bolnice u Sisku i Petrinji imaju svu podršku Ministarstva zdravstva a gotovo svi hospitalizirani premješteni su u zagrebačke bolnice, naglasio je ministar.

Istaknuo je kako je u tijeku izrada plana pružanja zdravstvene zaštite stanovnicima Sisačko-moslavačke županije s obzirom na stanje u tamošnjim bolnicama.

Kad je riječ o situaciji oko koronavirsa, Beroš je rekao kako u proteklih tjedan dana ponovno bilježimo značajan pad broja novozaraženih i aktivnih slučajeva, koji se u odnosu na tjedan ranije prepolovio.

Ukinute propusnice, i dalje nužan oprez i pridržavanje epidemioloških mjera

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović poručio je da je ukidanje propusnica vezano isključivo uz pružanje pomoći Sisačko-moslavačkoj županiji, istaknuo je da je virus i dalje prisutan te pozvao građane na oprez i pridržavanje epidemioloških mjera.   

Stožer Civilne zaštite jučer je zbog okolnosti nastalih uslijed potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji donio odluku o stavljanju izvan snage odluke o zabrani napuštanja županija prema mjestu prebivališta ili boravišta, izvijestio je Božinović na sjednici Vlade.

Time je ukinuto izdavanje propusnica, no Božinović je istaknuo da je "virus još uvijek tu" te pozvao sve građane na oprez i pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Ovu odluku treba shvatiti samo u kontekstu olakšavanja rada žurnih službi i pomoći stanovništvu, a ne dovoditi u vezu s razvojem epidemije, poručio je.

Izvijestio je i da je 28. prosinca zbog razornog potresa koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke županije aktiviran sustav Civilne zaštite te su na teren poslane sve raspoložive snage. Upućeno je 48 inženjera statičara koji su s pripadnicima državne intervencijske postrojbe obilazili područje Siska, Petrinje i Gline i procjenjivali oštećenost objekata.

Nakon jučerašnjeg još razornijeg potresa na teren su izašle dodatne snage sustava sa svom potrebnom opremom i državna intervencijska postrojba, vatrogasci, HGSS, Crveni križ, policija i vojska, sve skupa nešto više od 1000 pripadnika koji su kontinuirano radili cijelu noć u pružanju pomoći stanovništvu i saniranju građevina.

Na teren je poslano i 65 timova hitne pomoći koje su prevozile bolesnike u Zagreb. 

Osobe kojima su domovi oštećeni smještene su u osnovne škole prema mjestu boravka, u vojarnu u Petrinji, lječilište Topusko te u šatore koje podiže vojska.

Stiže međunarodna pomoć

Crveni križ organizirao je prehranu i opskrbu unesrećenih osoba, a pomoć se prikuplja u cijeloj Hrvatskoj. Prema dostupnim informacijama, do sada je u dva konvoja dopremljeno  350 kreveta, 560 madraca, 350 podnica, 7120 deka, zatim paketi suhih obroka i pitke vode.

Aktiviran je mehanizam Unije za Civilnu zaštitu za traženje međunarodne pomoći u obliku šatora, električnih grijača i sklopivih kreveta, vreća za spavanje, rasvjete...

Već je stigla pomoć iz Slovenije u četiri kontejnera, a tijekom dana stiže i pomoć iz Italije, a vjerojatno i iz Češke, Rumunjske i Grčke.

Bilateralna pomoć ponuđena je iz cijelog niza susjednih zemalja EU.

Božinović je još jednom zamolio građane da ne idu u područja pogođena potresom, a one koji žele pomoći uputio je da doniraju financijska sredstva, prehrambene proizvode, higijenske potrepštine ili odjeću u koordinaciji s Hrvatskim Crvenim križem.

Detaljnije upute o načinu doniranja nalaze se na web stranici HCK-a, ponude za donacije opreme, građevinskog materijala ili pružanja usluga mogu se uputiti na mail adresu "potres.petrinja@mup.hr".

Za pogođena područja izdano je ukupno više od milijun artikala zaštitne opreme, oko 70 tona. Trenutno se ta oprema zanavlja u logističkom centru te je ima oko 11,1 milijun, odnosno više od 700 tona, rekao je Božinović. 


Izvor: HINA/VLADA


Pisane vijesti | Informacija | Obnova