Vlada prihvatila Prijedlog izvješća o učincima provedbe Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom

Slika //slike/Opcenito/VRH_2362-01.jpeg

Vlada RH je na današnjoj sjednici donijela Odluku o određivanju Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama investitorom provedbe izgradnje višestambenih zgrada za privremeno zbrinjavanje u Petrinji te Prijedlog izvješća o učincima provedbe Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2023.

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine izradilo je Izvješće o učincima provedbe Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2023

Obnova pogođenih područja provodila se temeljem Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije. Sukladno navedenom Zakonu, obnovu su provodili Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, te Fond za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije kao i potresom pogođene županije odnosno Grad Zagreb. Stanje provedbe obnove u 2022. godini prikazano je u Prilogu 1. Izvješća.
 
Uz provedbu obnove privatne imovine koja se financira iz nacionalnih izvora, u prvoj polovici 2023. godine prioriteti Vlade Republike Hrvatske bili su i stambeno zbrinjavanje korisnika mobilnih stambenih jedinica (kontejnera) te provedba projekata financiranih iz Fonda solidarnosti Europske unije.
 
Ukupna alokacija FSEU iznosila je 1,003 milijarde eura, od čega za zagrebački potres 683,7 milijuna eura, a za petrinjski potres 319,2 milijuna eura. Zahvaljujući intenzivnim naporima Vlade Republike Hrvatske, nadležnih ministarstava, županija i Grada Zagreba kao i čitave stručne operative: projektanata, nadzornih inženjera i izvođača, sva sredstva osigurana za obnovu iz FSEU u cijelosti su iskorištena. Do 30. lipnja 2023. iskorišteno je 1,453 milijardi eura što čini čak 145 % alokacije.

U cilju dostavljanja potpune informacije o obnovi, u izvješće su uvršteni i podaci o Ugovoru o zajmu s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj, Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021. - 2026. u dijelu koji se odnosi na sveobuhvatnu obnovu višestambenih zgrada i zgrada u javnom sektoru oštećenih u potresu te obnova financirana sredstvima Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. - 2020.

Odluka o određivanju Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama investitorom provedbe izgradnje višestambenih zgrada za privremeno zbrinjavanje u k.o. Petrinja

Navedenom Odlukom Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama određuje se investitorom koji će u svoje ime, a za račun Republike Hrvatske, provesti izgradnju 8 višestambenih zgrada s oko 152 stana za privremeno stambeno zbrinjavanje na nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske.

Zgrade će se graditi na području grada Petrinje.
 



Pisane vijesti | Informacija | Obnova