Za financiranje najamnine dosad isplaćeno 23,5 milijuna kuna, prijave građana do 30. rujna 2021.

Slika /slike/Opcenito/propis.savjetovanje.jpg

Ministarstvo je za financiranje najamnina osobama čiji su objekti stradali u potresima dosad isplatilo ukupno 23,5 milijuna kuna. Svi oni građani koji još uvijek nisu riješili svoj zamjenski smještaj, uz uvjet da udovoljavaju uvjetima poziva, mogu se prijaviti za financiranje najma najkasnije do kraja ovog mjeseca.

Javni poziv za financiranje najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije Ministarstvo je objavilo 20. srpnja 2021.

Prijaviti se mogu vlasnici obiteljskih kuća, stanova i zaštićeni najmoprimci, te srodnici  tih osoba u prvoj liniji, a koji su na dan 22. ožujka te 28. ili 29. prosinca 2020. godine, odnosno u vrijeme nastanka potresa, stanovali i imali prijavljeno prebivalište ili boravište u obiteljskim kućama, višestambenim zgradama i stambeno-poslovnim zgradama na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije koje su u preliminarnom pregledu zgrada označene kao N1 (neuporabljivo – zbog vanjskog utjecaja) i N2 (neuporabljivo – zbog oštećenja) te stoga nisu podobne za stanovanje. 

Mjera stambenog zbrinjavanja odnosi se na građane koji nemaju na raspolaganju drugi useljivi stambeni prostor u radijusu 20 kilometara od stradale nekretnine.

Najamnina za zamjenski stan financirat će se isključivo temeljem sklopljenih ugovora o najmu koji su prijavljeni Ministarstvu financija odnosno Poreznoj upravi.

Samcu se financira najam stana površine do 35 metara četvornih, te dodatnih deset metara četvornih po osobi i to po cijeni 70 kuna za metar četvorni.  

Najamnina se isplaćuje izravno na račun najmodavca.

Parametri za financiranje najma proizlaze iz sustava poticane stanogradnje. Mjera financiranja najma se primjenjuje najdulje do 17. lipnja 2022. godine, odnosno do obnove oštećene nekretnine, revizije stupnja oštećenja  ili pak eventualnog smještaja u stan u državnom vlasništvu.

Zahtjevi za odobravanje financiranja najamnine podnose se na propisanim obrascima zajedno sa pripadajućom dokumentacijom, neposredno ili putem pošte na adresu Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ulica Republike Austrije 20, 10 000 Zagreb.

Rok za podnošenje zahtjeva je 30. rujna 2021. godine.

Tekst Javnog poziva, Uputa o načinu provedbe Odluke Vlade RH, kao i potrebni obrasci za prijavu mogu se preuzeti putem sljedećih poveznica: 
 
Građani se u slučaju dodatnih pitanja mogu obratiti, svakim radnim danom od 8:30 do 12:30 sati, na telefon: 01/6448-900 ili putem e-pošte: financiranje.najamnine@mpgi.hr

Spomenimo i kako je Javni poziv raspisan temeljem Odluke o financiranju najamnine Vlade Republike Hrvatske ("Narodne novine" broj 17/2165/21) i Upute Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine o načinu provedbe predmetne Odluke od 19. srpnja 2021. godine.  ​

Ujedno, ovo je treći po redu poziv Ministarstva s tom namjenom. Prvi javni poziv raspisan je u svibnju 2020. godine a drugi 12. ožujka 2021. godine.

Po prvom javnom pozivu zaprimljena su 462 zahtjeva, od čega su donesena 273 pozitivna i 134 negativna rješenja. Mjesečnom isplatom najamnine za zamjenski stan obuhvaćeno je 747 osoba.

Po drugom pozivu zaprimljena su 243 zahtjeva. Do 17. rujna 2021. donesena su 198 rješenja, od čega 175 pozitivnih i 23 negativna rješenja. Mjesečnom isplatom najamnine za zamjenski stan obuhvaćene su 402 osobe.

Po posljednjem javnom pozivu dosad je zaprimljeno 64 zahtjeva za financiranje najamnine. 

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine je za financiranje najamnina ukupno isplatilo 23,5 milijuna kuna, od čega 14,23 milijuna kuna za sufinanciranje najma građanima i kućanstvima te 9,27 milijuna kuna za financiranje troškova smještaja u Hostelu Arena.

Pisane vijesti | Informacija | Obnova