Za obnovu dosad iskorišteno 780 milijuna eura iz Fonda solidarnosti

  • Slika /slike/Ministar/2023_04_27-image-1.jpg
  • Slika

Premijer Plenković izvijestio je da je prema jučerašnjim podacima Hrvatska bila na 780 milijuna eura iskorištenosti sredstava iz Europskog fonda solidarnosti. Ministar Bačić naglasio je da je realno za očekivati da ćemo ta sredstva iskoristiti do kraja lipnja i dodao da je otvoreno 781 gradilište na području zagrebačkog i petrinjskog potresa kada je riječ o obnovi obiteljskih zgrada i privatne imovine.

Nakon uvodnog obraćanja premijera Andreja Plenkovića na 211. sjednici, potpredsjednici Vlade Tomo Medved i Branko Bačić izvijestili su o aktualnom stanju vezanom za potres.

"Vlada 2021. godine donijela Program društvene i gospodarske revitalizacije potpomognutih područja Sisačko-moslavačke županije pogođenih razornim potresom", podsjetio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Dodao je da je za sanaciju posljedica potresa na Banovini ugovoren ukupno 731 projekt, financiranih iz Fonda solidarnosti u iznosu 658,1 milijun eura, te iz Nacionalnog plana opravaka i otpornosti u iznosu 262,8 milijuna eura.

Medved je istaknuo da su u vidu poticanja razvoja primjetni pozitivni pokazatelji te je Sisačko-moslavačka županija u posljednje tri godine imala povećanje broja zaposlenih.


Autocesta Zagreb – Sisak učinit će županiju privlačnijom za ulagače

U 2019. bilo je 38.356 zaposlenih, a u 2021. godini 40.826, što je povećanje broja zaposlenih za 2470. Broj nezaposlenih u 2019. iznosio je 8.875, a u 2023. godini 6.794, što je smanjenje broja nezaposlenih za 2081 osobu.

Medved je izvijestio da podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje pokazuju rast broja obrtnika slobodnih zanimanja, dok su podaci Zavoda za statistiku pokazali da su u drugom tromjesečju 2022. godine porasle i plaće za 7,3 posto na godišnjoj razini.

Naglasio je i da je Županija bila u vodećih pet po rastu broja otvorenih tvrtki, prema analizi napravljenoj iz podataka Ministarstva pravosuđa i uprave.

"Nizom novih mjera Sisačko-moslavačka županija postaje sve privlačnija za ulagače, što će dodatno popraviti i bolja prometna infrastruktura odnosno povezanost sa Zagrebom nakon završetka projekta autoceste Zagreb – Sisak", zaključio je Medved.


Do sada iskorišteno 78 posto sredstava iz Fonda solidarnosti

Premijer Plenković je uvodno izvijestio da je prema jučerašnjim podacima Hrvatska bila na 780 milijuna eura iskorištenosti sredstava iz Europskog fonda solidarnosti, a potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić kazao je da je do današnjeg dana zaprimljeno 781 milijuna zahtjeva za nadoknadom sredstava, što čini 78 posto sredstava od odobrenih milijardu i 3 milijuna eura koje moramo iskoristiti do kraja lipnja.

Napomenuo je da je od 319 milijuna eura odobrenih sredstava za petrinjski potres do danas zaprimljeno 289 milijuna eura, odnosno 91 posto, a kad je u pitanju zagrebački potres, odobreno je 683 milijuna, a utrošeno je 492, odnosno 72 posto.

„Dinamikom koju smo uspostavili realno je očekivati da ćemo ta odobrena sredstva doista iskoristiti na najbolji mogući način“, istaknuo je ministar Bačić.

Podsjetio je kako je s ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek obišao tri najsloženija gradilišta, crkve i samostana Sv. Franje Asiškog na Kaptolu te Zagrebačke katedrale i Nadbiskupskog dvora, gdje su u tijeku radovi konstruktivne obnove i sanacije.

„Katedrala je jedan od u svijetu najsloženijih projekata konstrukcijske obnove, a zbog pojačanih seizmičkih karakteristika tla, projekt je dodatno zahtjevan“, rekao je ministar.

Naveo je da se ukupno provodi 467 projekata konstrukcijske obnove ukupne vrijednosti milijardu i 680 milijuna eura.


Trenutno otvoreno 781 gradilište na području zagrebačkog i petrinjskog potresa

Što se tiče obnove obiteljskih zgrada i privatne imovine, trenutno je otvoreno 781 gradilište na području zagrebačkog i petrinjskog potresa.

Ministar je kazao da je u posljednjih tjedan dana otvoreno 13 novih gradilišta za izgradnju zamjenskih kuća, a idući tjedan započinje izgradnja prvih takvih kuća na području zagrebačkog potresa.

„Rekonstrukcijom državnih stanova već ih je 13 obnovljeno i dodijeljeno je prvih osam ključeva sugrađanima u mobilnim kućicama“, nastavio je ministar i dodao da je jutros potpisana odluka o odabiru 10 izvođača koji će izvesti radove nekonstrukcijske obnove 500 obiteljskih kuća, a prosječna vrijednost radova im je 9 tisuća eura.

„Svih ovih 500 kuća odnosi se na sugrađane koji su u mobilnim stambenim jedinicama“, kazao je ministar Bačić.


Suglasnost za novi aneks ugovoru i konkretniju realizaciji projekta Kupari

Dana je i suglasnost Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine za sklapanje aneksa II ugovoru o realizaciji turističkog projekta Kupari u Župi Dubrovačkoj, s ciljem nastavka realizacije i definiranja novih rokova izvedbe s investitorom - tvrtkom Kupari Luxury Hotels.

"Projekt izgradnje turističkog naselja Kupari jedan je od najvažnijih projekata izgradnje turističke infrastrukture u Hrvatskoj, a s obzirom da se nalazi na području Dubrovačke rivijere, odnosno Župe Dubrovačke koju gradimo kao destinaciju visokokvalitetnog turizma, važno je vrlo pažljivo pristupati izgradnji tog kompleksa", rekao je ministar Branko Bačić.

Podsjetio je da je Vlada zbog važnosti Kupara 2016. potpisala ugovor sa zajednicom ponuditelja za taj projekt kojim je predviđena gradnja dva nova hotela na lokaciji Kupari, revitalizacija ostalih objekata i obnova hotela Grand.

Usklađenost s urbanističkim planom i Hrvatskim vodama i nove obveze investitora 

U međuvremenu se, dodao je Bačić, dogodilo nekoliko stvari koje uvjetuju donošenje današnje odluke o suglasnosti i izmjene samog ugovora, među kojima je izdvojio promjenu vlasničke strukture investitora odnosno ponuditelja te donošenje urbanističkog plana uređenja Općine Župa Dubrovačka u suglasnosti sa investitorom, zbog gradnje dva nova hotela.

Kako se jedan od budućih hotela nalazi na lokaciji trase Bujice vodotoka, to po riječima Bačića, "posložuje i poskupljuje izgradnju", te se bilo potrebno dogovoriti s Hrvatskim vodama koje upravljaju tim vodotokom, o čemu je potpisan i sporazum 3. ožujka kojim su utvrđene obveze investitora i Hrvatskih voda oko izmještanja trase tog vodotoka.

Zbog tog sporazuma potrebno je izmijeniti i plan urbanističkog uređenja, što će izmijeniti i rokove realizacije projekta i izgradnju hotelskog kompleksa, rekao je ministar.

"Ovom odlukom obvezujemo investitora da u roku od 60 dana nakon potpisivanja aneksa ugovoru dostavi ulazne podatke za izmjene urbanističkog plana. Prema tom planu Župe Dubrovačke propisan je rok od 12 mjeseci u kojem je investitor dužan ishoditi pravomoćnu građevinsku dozvolu, a u daljnjem roku od četiri godine ili 48 mjeseci i realizirati taj važan projekt. Stoga je suglasnost Vlade važna kako bi se mogao potpisati aneks ugovoru i kako bi onda mogli početi 'teći' i rokovi za realizaciju tog projekta", zaključio je Bačić.


Izvor: VLADA/MPGI

Pisane vijesti | Informacija | Obnova