Zahtjevi za subvencije na kredit zaprimaju se još samo danas

Slika /Stanovanje/subvencioniranje/subvencion.krediti.jpg

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama do sada je zaprimila 3.847 zahtjeva što potvrđuje da su mladi i ovaj put spremni dočekali poziv. Zahtjevi se u ovom krugu prijava zaprimaju još samo danas, do kraja radnog vremena APN-a odnosno do 16:00 sati. Pozivamo mlade da se pridruže tisućama onih koji su uz pomoć subvencioniranih kredita riješili svoje stambeno pitanje.

Prema posljednjim službenim podatcima APN-a, od 28. rujna do 16. listopada 2020. godine zaprimljeno je 3.847 zahtjeva. Zahtjevi se obrađuju prema redoslijedu zaprimanja a do sada je obrađeno 1.130 zahtjeva, od kojih je odobreno njih 930, za 199 zahtjeva zatražena je dopuna a 1 zahtjev je odbijen.

Subvencioniranje stambenih kredita je program stambenog zbrinjavanja u sklopu kojeg država, odnosno Ministarstvo te APN, pomažu pri otplati dijela stambenog kredita pri kupnji stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od pet godina. Rok subvencije produžuje se za dvije dodatne godine za svako novorođeno dijete za vrijeme trajanja subvencije. Prošle su godine donesene i izmjene Zakona o subvencioniranju stambenih kredita kojima se subvencija produljuje za dodatnu godinu dana po svakom djetetu koje osoba ima u vrijeme prijave za kredit. U praksi to znači da će za obitelj koja već ima dvoje djece pri prijavi, subvencija umjesto pet trajati sedam godina, a ukoliko dobiju još jedno dijete subvencija će trajati ukupno devet godina.

Na poziv se mogu prijaviti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000,00 eura u kunskoj  protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

U ovom krugu subvencioniranih stambenih kredita sudjeluje 14 banaka s efektivnim kamatnim stopama u rasponu od 2,12 do 3,50 posto. 

„Mlade obitelji prepoznale su ovu mjeru Vlade kao kvalitetnu, a o njenoj uspješnosti najbolje govori podatak da je u četiri godine provođenja odobreno ukupno 13 011 subvencioniranih kredita, dok je u istom periodu rođeno 2 073 djece, tako da ovdje govorimo i o demografskoj mjeri. S obzirom na veliki iskaz interesa i u ovom pozivu, mi ćemo učiniti sve da se osiguraju dostatna sredstva kako bismo s ovom mjerom mogli nastaviti i u 2021. godini“, ističe ministar Darko Horvat. 
 
U dosadašnja 4 provedena poziva 8 153 obitelji riješilo je svoje stambeno pitanje kupnjom stana, 3 525 kupnjom kuće te 1 333  izgradnjom kuće. 

Prosjek godina onih koji dobivaju subvencije je 33, a prosječna mjesečna rata ili anuitet 385 eura od koje mjesečna subvencija iznosi oko 130 eura. Prosječni iznos subvencioniranog kredita iznosi 69 500 eura ili 521 250 kuna koji će korisnici otplaćivati u prosjeku 21 godinu. 

Država je za subvencije do sad uplatila preko 244 milijuna kuna. 
 
Sve informacije o načinu prijave te potrebnim dokumentima mogu se pročitati na stranici Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama: http://apn.hr/subvencionirani-stambeni-krediti/put-do-kredita
 Pisane vijesti | Informacija | Subvencioniranje stambenih kredita