Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o gradnji na javnom savjetovanju

Slika /slike/pristup_informacijama/Savjetovanja.jpg

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine provodi savjetovanje s javnošću za Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o gradnji. Zainteresirana i stručna javnost može se uključiti davanjem svojih mišljenja, prijedloga i primjedbi, uz prethodnu registraciju, putem portala eSavjetovanja najkasnije do 27. rujna 2024. godine.

Prijedlogom zakona uvodi se glavni energetski certifikator koji uz ostale sudionike potpisuje energetski certifikat za zgradu sa složenim tehničkim sustavom, propisuje se njegova odgovornost za cjelovitost i međusobnu usklađenost podataka u energetskom certifikatu, način na koji se određuje i poslove koje obavlja sukladno Zakonu.

Nadalje, uvođenjem eGrađevinskog dnevnika gradilišta se digitaliziraju, odnosno svim sudionicima u gradnji omogućava se digitalno vođenje postupka gradnje. Uslugom eGrađevinski dnevnik postiže se razina kvalitete građenja povećanjem dostupnosti svih potrebnih informacija na jednom mjestu.

Jedan od temeljnih ciljeva ovoga Prijedloga zakona usklađenje je s elektroničkim sustavom u vezi načina pozivanja stranaka na uvid u spis predmeta. Pri tome se uzima u obzir broj stranki koje sudjeluju u postupku izdavanja građevinske dozvole, za razliku od dosadašnjeg načina koji se temeljio na broju nekretnina s kojima neposredno graniči građevina za koju se izdaje građevinska dozvola. U slučaju izdavanja građevinske dozvole u postupku u kojem sudjeluje deset stranaka ili više, stranke se za uvid u spis predmeta pozivaju javnim pozivom koji se objavljuje na elektroničkoj oglasnoj ploči. U slučaju izdavanja građevinske dozvole u postupku u kojem sudjeluje deset stranaka ili manje, poziv za uvid u spis predmeta stranci koja u zemljišnoj knjizi ima upisan OIB i aktivan korisnički pretinac, dostavlja se u korisnički pretinac putem sustava e-građani ili dostavom na kućnu adresu. Uz to, propisuje se da se dostava građevinske dozvole smatra izvršenom osmog dana od dana kada je pismeno zabilježeno na poslužitelju za primanje poruka državne elektroničke infrastrukture.

Ovim Prijedlogom zakona postiže se učinkovitost i otklanjaju se izazovi u primjeni Zakona na način da se točno propisuje tko može rješavati akte, odnosno koje uvjete treba ispuniti službena osoba nadležna za upravne poslove graditeljstva. Stručnost i kontinuirano educiranje službenih osoba temelj je za učinkovito postupanje tijela nadležnih za upravne poslove graditeljstva.

Značajno se smanjuje administrativno opterećenje investitora i ubrzava se postupak ishođenja građevinskih dozvola ukidanjem obveze prilaganja dokaza pravnog interesa za građenje linijske infrastrukturne građevine na zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske u slučajevima u kojima posebnim propisom utvrđen državni interes.

Prijedlog zakona propisuje i koje građevine u smislu Zakona nisu zgrade, koja su dopuštena odstupanja u građenju koja se odnose na zgrade, jasno se određuju odgovornosti glavnog projektanta za usklađenost cijelog glavnog odnosno izvedbenog projekta, utvrđuje se način čuvanja glavnih projekata i projekata uklanjanja građevine radi  usklađenja s elektroničkim sustavom tijela graditeljstva te se omogućuje usklađenje s elektroničkim sustavom u postupcima izdavanja uporabne dozvole.

Donošenjem predloženog Zakona pojednostavit će se, ubrzati i olakšati postupak ishođenja građevinskih i uporabnih dozvola, ali i samo građenje, odnosno poboljšat će se učinkovitost provedbe Zakona o gradnji, a što će utjecati na povećanje isplativosti investiranja u građenje građevina različite namjene i time na povećanje investicija i zaposlenih u građevinarstvu.

Više informacija:
 

 

Pisane vijesti