Zamjena nekretnina između Republike Hrvatske i Grada Zagreba

Slika /arhiva-midim//slike vijesti/Potpisivanje_Corso.jpg

Ministar državne imovine Goran Marić i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić  potpisali su u srijedu, 28. ožujka 2018. godine u prostoru nekadašnje kavane Corso Ugovor o zamjeni nekretnina.

Njime Ministarstvo državne imovine predaje u vlasništvo Gradu Zagrebu četiri nekretnine, odnosno suvlasničke dijelove nad nekretninama na području Zagreba. Na temelju Ugovora, Ministarstvo Gradu daje bivšu kavanu Corso smještenu na uglu Gundulićeve ulice i Ilice, dvije nekretnine u Jurišićevoj ulici te suvlasnički dio nad nekretninom u Sesvetskom Kraljevcu, odnosno Dumovcu.
 
S druge strane, Grad Zagreb u vlasništvo Republici Hrvatskoj predaje poslovni prostor na prvom katu zgrade u Frankopanskoj ulici 1, koji koristi Ministarstvo financija i zgradu u Ulici Republike Austrije 20 koju koristi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Posrijedi je zamjena nekretnina vrijedna gotovo 40 milijuna kuna. Razlika u vrijednosti  nekretnina iznosi 900 tisuća kuna u korist Republike Hrvatske. Taj dug će Grad Zagreb riješiti dijelom prebijajući potraživanja prema tijelima državne uprave, a ostatak će, u skladu s Ugovorom, platiti u roku 30 dana. 
 
Prigodom potpisivanja Ugovora ministar Marić je rekao: „Ovo je jedan od ljepših dana od kada sam ministar državne imovine, jer svaki dan dolazeći na posao, gledam zapuštenost ove zgrade, zapuštenost simbola Donjega grada. Ovo je početak kraja te zapuštenosti. Nema ništa ružnijeg od zapuštanja zgrade ili sela, države, čovjeka, imovine, kao što nema ništa ljepšeg od zaustavljanja tog procesa. Današnjim činom mi zaustavljamo proces zapuštenosti, negospodarskog i nekulturnog odnosa prema imovini. Siguran sam da ovo neće biti samo prostor za kavu, ovo će biti prostor mislilaštva, prostor sugovorništva, entuzijazma, kreativnosti. Želim da početak obnove i otvaranja kavane Corso bude istinski, estetski identitetski, urbani, kulturni šok koji će potisnuti u zaborav ovaj šok zapuštenosti.“
 
Zahvalivši ministru Mariću na suradnji gradonačelnik Bandić je kazao da će u prostoru nekadašnje kavane Corso „opet biti isključivo gradska kavana, najbolja u Europi, a nikako ne trgovina.“ Dodao je pritom da će Grad putem „natječaja osmisliti najbolji sadržaj ovog prostora“.
 

Pisane vijesti