Započela gradnja osme višestambene zgrade na području Gline

  • Slika /slike/Ministar/2024_03_27-image-Glina-5.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Polaganjem kamena temeljca, u Glini je danas i službeno započeo projekt koji će rezultirati izgradnjom jedne višestambene zgrade za 13 obitelji. Izgradnja zgrade u Ulici hrvatskog sokola 15-ta je od ukupno 36 višestambenih zgrada koja se gradi u okviru Vladinog „Programa stambenog zbrinjavanja na području Sisačko - moslavačke županije“ a osma na području grada Gline kojim će se povećati stambeni fond na području grada za 122 stanova.

Svečanosti polaganja kamena temeljca nazočio je potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, župan sisačko - moslavački Ivan Celjak, gradonačelnik Grada Gline Ivan Janković i direktor APN-a Dragan Hristov.
 
Ukupna vrijednost izgradnje ove tipske višestambene zgrade neto korisne površine 795,97 m2 uključujući i uređenje okoliša i infrastrukture iznosi oko 2 milijuna eura te će se financirati sredstvima državnog proračuna. Prema projektu građevina se sastoji od 13 stanova veličine 36 - 90 m2 i zajedničkih prostora organiziranih u tri nadzemne etaže. Prema sobnosti u građevini je smješteno 1 jednoiposoban stan, 5 dvosobnih stanova, 4 dvoiposobna stana, 2 trosobna stana i 1 četverosoban stan.
 
Projektant je ENTASIS d.o.o. koji ima ugovoreni nastavak projektiranja na temelju tipskih projekata za koje je ishođeno Rješenje o tipskom projektu. Izvođač je DRVNI CENTAR GLINA d.o.o., dok je stručni nadzor povjeren tvrtki ZEM NADZOR d.o.o..
 
Pravo na smještaj u te stanove imati će vlasnici oštećenih nekretnina do obnove njihovih vlastitih nekretnina, a kasnije će se koristiti za smještaj deficitarnih kadrova te obitelji u potrebi.
 
Prilikom posjete Glini ministar Branko Bačić obišao je novoizgrađenu zamjensku obiteljsku  kuću Milke Mihić. Gospođi Mihić uklonjena je kuća stradala u potresu i na njenom mjestu izgrađena je nova zamjenska kuća zidane gradnje veličine 55 m2. Radove uklanjanja i izvedbu priključaka na komunalnu infrastrukturu izveo je Građevinski obrt ŠAREC dok je  izvođač radova izgradnje obiteljske kuće bio EUROKAMEN d.o.o. Stručni nadzor povjeren je JAM - ING d.o.o., a tehnički pregled i primopredaja izvršeni su 22.03.2024. godine.  Vrijednost gradnje je 145.059,23 eura.
 
U Vukovarskoj ulici u Glini, ministar je obišao gradilište tri višestambene zgrade s 57 stanova koji se grade u sklopu Operativnog programa konkurentnost i kohezija (OPKK). Izvođač radova je EUROKAMEN d.o.o. , a vrijednost izvođenja radova je 6.066.454,29 eura  dok je predviđeni završetak radova druga polovica rujna 2024. godine.

Inače, na području grada Gline obnova je u potpunosti završila na 949 privatnih zgrada i kuća  te je za obnovu zgrada javne namjene ugovoreno još dodatnih 108 projekata financiranih sredstvima Fonda solidarnosti EU od kojih je njih 93 završilo. Izgrađene su 83 obiteljske kuće dok ih je u gradnji trenutno njih 40. U gradilištima poslijepotresne obnove trenutno je 128 lokacija. 
 
Spomenimo i kako je na području Sisačko-moslavačke županije, temeljem Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom predviđena gradnja ukupno 36 zgrada s 666 stanova. U gradnji je trenutno 15 zgrada (11 u Sisku - Capraška, Kršinićeva, Petrinjska i Matoševa ulica) te po jedna u Glini, Kutini, Jasenovcu i Sunji. Plan je do kraja ožujka započeti izgradnju ukupno  21 zgrade dok bi se preostale zgrade trebale početi graditi u mjesecu travnju. 

Uz ovih 36 zgrada koje se grade sredstvima državnog proračuna u tijeku je gradnja još 8 zgrada u sklopu Operativnog programa koherentnost i kohezija dok je njih 12 (8 u Petrinji i 4 u Glini) već završeno i useljeno krajem 2023. godine.

Gradnjom ukupno 56 višestambenih zgrada na području Sisačko-moslavačke županije izgraditi će se čak 974 novih stanova što je značajno povećanje stambenog fonda na području te županije. 
 
 

Pisane vijesti | Informacija | Obnova