Započeo 3. međunarodni sajam graditeljstva, opremanja i uređenja PromoArh

  • Slika /slike/press/PromoArh 4_foto Manuel Paljuh.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Poreču se od 20. do 22. rujna održava 3. međunarodni sajam graditeljstva, opremanja i uređenja PromoArh koji djeluje kao jedinstvena platforma za povezivanje s ključnim dionicima građevinske industrije, ali i nepresušan izvor inspiracije za projektante, inženjere građevine, vlasnike kuća za odmor ili one koji će tek početi s gradnjom, a okuplja više od 90 domaćih i europskih izlagača i preko 250 brendova.

Državni tajnik Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Željko Uhlir otvorio je sajam i u svom pozdravnom govoru najavio predavanja koja će održati predstavnici Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine o nedavnim izmjenama i dopunama zakona o prostornom uređenju, primjeni eGrađevinskog dnevnika, održivosti u gradnji, te predavanja  o primjeni BIMa u graditeljstvu , kao potpuno novog pristupa u izradi projekata koji je posebno važan kao podloga za kvalitetnije održavanje građevina.

U svom je govoru državni tajnik Željko Uhlir najavio sudionicima da će osim bogatog programa koji će  u ova tri dana biti na raspolaganju svim posjetiteljima, ovisno o njihovim preferencijama, upoznati ih s daljnjim novostima iz Ministarstva zanimljivima za struku kao što je završetak izrade potpuno novog Zakona o upravljanju i održavanju zgrada i intenzivnom radu na Nacionalnom planu stambene politike RH.
 
Oba dokumenta osim svoje primarne uloge, poboljšanja uvjeta stanovanja i omogućavanja priuštivog stanovanja za naše građane, imaju dodanu vrijednost - a to je kontinuitet poslova za građevinski sektor. Veliki investicijski zahvat koji je Vlada RH omogućila putem Fonda solidarnosti EU i NPOO-a trebalo bi nastaviti i poticati brojne prilike poput ove danas jer je razvitak struke jedino moguć u suradnji: znanosti, struke i politike.“ rekao je Uhlir. 
 
Gradonačelnik Grada Poreča Loris Peršurić, izrazio je zadovoljstvo prilikom za istraživanjem najnovijih trendova u sektoru, a Ivana Štiković, direktorica sajma  podsjetila je na važnost stalne edukacije, koju PromoArh potiče kroz Education Point.

Riječ je o stručnom dijelu sajma, koji unutar tri dana donosi više od 20 predavanja, okruglih stolova i prezentacija izlagača o najnovijim sektorskim trendovima, a okuplja vrhunske stručnjake. Sudionici Education Pointa moći će, među ostalim, saznati kako ostvariti jamstvo nulte emisije na zgradi, kako stolarija utječe na život zgrade ili kako BIM pomaže u svakodnevici arhitektonskog stručnjaka. Edukacije se provode u suradnji s Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, HGK – Županijskom komorom Pula, Obrtničkom komorom Istarske županije, tvrtkom Baldini Studio i 3D ART te Klasterom nZEB.hr, obuhvaćaju aktualne teme te će prema Programu stručnog usavršavanja sudionicima predavanja biti dodijeljeni akademski sati za stručno usavršavanje.

Podršku u provođenju sajma pružila je lokalna zajednica; sponzor Grad Poreč i pokrovitelji među kojima su Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Istarska županija, Turistička zajednica Istarske županije, Turistička zajednica Grada Poreča.

Foto: Manuel Paljuh

Pisane vijesti | Informacija