9. Sabor hrvatskih graditelja u Cavtatu

  • Slika /slike/Ministar/2024_04_22-image-1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Danas je u hotelu Croatia u organizaciji Hrvatskog saveza građevinskih inženjera u Cavtatu svečano otvoren 9. Sabor hrvatskih graditelja, koji se održava od 21. do 24. travnja 2024. godine. Četverodnevni skup koji se održava svake četiri godine okupio je eminentne graditelje iz zemlje i inozemstva kako bi ocijenili stanje graditeljstva, predstavili značajne projekte, zanimljiva inženjerska rješenja i inovacije iz svih područja graditeljstva.

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić u svom je pozdravnom govoru naglasio nezaobilaznu ulogu graditeljstva u gospodarstvu i društvu u cijelosti.

"Graditeljstvo stvara dodanu i trajnu vrijednost koja kroz povijest ostavlja pečat i trag u prostoru po čemu se i prepoznaju i razlikuju vremenske epohe. I danas, jednako vrijedno, gradimo Hrvatsku čuvajući prostor i prirodnu baštinu na sintagmi kako je zaštita prostora resurs napretka, a ne teret razvoja" - kazao je ministar Bačić.

„Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, hrvatsko gospodarstvo raslo je u četvrtom tromjesečju 2023. godine za 4,3 posto u odnosu na isto razdoblje prije godinu dana, što je jedan od najvećih porasta u Europskoj uniji, a ono što nas kao graditelje i građevinare posebno veseli je činjenica da je jedan od osnovnih generatora rasta osobna potrošnja i graditeljstvo. U Hrvatskoj je vrijednost radova u sektoru građevinstarstva u 2023. godini iznosila 7 milijardi eura“ dodao je ministar Bačić. 

Osvrnuo se i na temu 9. Sabora "Izvrsnost graditeljstva" te se zahvalio građevinskim stručnjacima što se zahvaljujući njima Hrvatska Vlada odlučila dugoročnijem i kvalitetnijem pristupu post potresnoj obnovi kroz sadašnji koncept visokopotresnog standarda i konstrukcijske obnove koji koncept je nešto sporiji i skuplji, ali dugoročno gledajući sigurniji i kvalitetniji. Ministar je također naglasio značaj održivog graditeljstva i energetske obnove zgrada, za koju je iz nacionalnih i europskih sredstava osigurano oko 3 milijarde eura.
 
Tijekom četverodnevnog skupa ocijenit će se stanje u graditeljstvu i njegova uloga u razvitku hrvatskog gospodarstva, raspravljati o graditeljskoj izvrsnosti kao poticatelju razvoja i načinu na koji ono utječe na borbu protiv gospodarskih oscilacija te kritički razmotriti ostvarivanje dosadašnjih i budućih zadaća.
 
Održivo graditeljstvo postalo je prioritet suvremene graditeljske izvrsnosti i održivosti gospodarstva, a primjena elemenata takvog graditeljstva postaje sve veći pokazatelj podizanja opće društvene i stručne svijesti o tome što ostavljamo budućim naraštajima.
 
Sudionici će također imati priliku razmijeniti iskustva s kolegama iz Poljske, osobito u kontekstu korištenja EU fondova.
 
Na Saboru će se dodijeliti i „graditeljski Oscar“ za životno djelo, a otvoriti će se i nova sekcija za studente i mlade inženjere, gdje će biti predstavljene teme i projekti na kojima rade tijekom svog obrazovanja, čime se nastoji potaknuti uključivanje novih generacija u graditeljsku struku. 
 

Pisane vijesti | Informacija | Graditeljstvo