Započeo pilot projekt digitalizacije akata o gradnji

Slika /slike/Opcenito/digitalizacija.jpg

U narednoj fazi e-razvoja, te učinkovitoj izradi i implementaciji e-planova druge generacije i ostalih e-modula koje razvijamo u sklopu rasterećenja gospodarstva i nacionalnih reformi, Ministarstvo će uz podršku struke osigurati građanima da napokon imaju javnu upravu kao svoj servis.

U cilju daljnje digitalizacije procesa i razvoja eUsluga Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, jučer je u upravnom odjelu u Varaždinu započelo skeniranje akata za gradnju koji su izdani u razdoblju od 1968. do 2014. godine. Proces digitalizacije provodi se temeljem Sporazuma o suradnji na pilot projektu 'Digitalizacija postojećih građevinskih dozvola u Republici Hrvatskoj' koji je osim s gradom Varaždinom potpisan još sa osam upravnih tijela koji se bave poslovima prostornog uređenja i gradnje. Riječ je o upravnim odjelima Brodsko-posavske, Istarske, Varaždinske, Vukovarsko-srijemske i Šibensko-kninske županije te gradova Pazin, Vinkovci i Šibenik.

Osim administrativnog rasterećenja i nepotrebnih regulatornih troškova digitalizacija dozvola za gradnju bit će korisna i svim građanima Republike Hrvatske a pogotovo onima koji su takve dozvole izgubili.

Projekt bi trebao završiti za dva mjeseca u kojem bi se trebalo digitalizirati oko 50 tisuća listova.

Podsjetimo, jedinstveni informacijski sustav Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja namijenjen izdavanju  akata za građenje “eDozvola” u primjeni je od 2014. godine a implementiran je u upravnim odjelima županija, velikih gradova i gradova sjedišta županija koji obavljaju poslove izdavanja dozvola, izuzev  upravnih odjela Primorsko-goranske županije, Grada Zagreba i Grada Rijeke koji imaju svoje sustave. Funkcionalnosti sustava eDozvola osiguravaju ujednačen postupak dobivanja dokumenata za područje cijele Države, referentima omogućuju bržu obradu predmeta i efikasnije administracijske procese, ali i digitalnu arhivu svih priloga vezanih za zahtjev.

Podnositelji zahtjeva za izdavanje dozvole za gradnju putem eDozvole mogu ispuniti sve potrebne podatke te u svakom trenutku vidjeti u kojoj je fazi rješavanje njihovih  zahtjeva.

Sustav eDozvola se kontinuirano nadograđuje novim funkcionalnostima a 2019. godine u planu je i njegovo uvođenje u sustav e-Građani. Trenutno je u pripremi digitalno potpisivanje dokumenata te online plaćanje pristojbi čime će sustav biti spreman za potpuno elektroničko poslovanje.Pisane vijesti | Informacija | Elektronički servisi