Zastupnici Hrvatskoga sabora o izmjenama Zakona o prostornom uređenju

Slika /slike/Ministar/2023_05_24_ministar_Sabor.PNG

Zastupnici Hrvatskoga sabora danas su raspravljali o prijedlogu izmjena Zakona o prostornom uređenju kojeg je zastupnicima predstavio potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić.

Izmjene Zakona o prostornom uređenju donose se radi poticanja izgradnje solarnih elektrana i energetske samodostatnosti, istaknuo je u Saboru ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić te odbacio tvrdnje oporbe da je zakon pisan za neke pojedince.

Tri su razloga zakonskih izmjena - poticanje izgradnje obnovljivih izvora energije, odnosno ubrzana izgradnja solarnih elektrana radi postizanja energetske samodostatnosti, prilagođavanje prostornog uređenja odluci o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa, te izrada prostornih planova nove generacije, odnosno prelazak iz analognih u digitalne, istaknuo je ministar Bačić predstavljajući saborskim zastupnicima prijedlog Zakona.

Odbacio je pritom kritike dijela oporbe da se izmjene donose kako bi se pogodovalo određenim pojedincima.

„S gnušanjem odbijam da je zakon pisan unaprijed za bilo koga; pisan je za sve u Hrvatskoj koji žele, mogu i financijski su kapacitirani te organizacijski sposobni početi realizirati projekte usmjerene na hrvatske ciljeve ”, rekao je Bačić u replikama.

Odgovarajući na 'zabrinutost zastupnika' da će zakon  dovesti do dodatne devastacije pomorskog dobra, Bačić je naglasio da se naprotiv pomorsko dobro dodatno štiti, do te mjere da se prostorni planovi koji nisu najnižeg reda, moraju voditi tako da se spriječi njegova devastacija.

Za odredbu prema kojoj će Vlada moći donositi plan za pojedine građevine koje su od strateškog interesa, a koju dio oporbe smatra posebno spornom, ministar Bačić je pojasnio da je tome tako jer još nije donesen novi državni plan prostornog razvoja.

„Proći će još vremena dok se ne donese državni plan prostornog razvoja, a postoje zahtjevi za realizacijom projekata državnog značaja pa predlažemo da taj plan možemo donositi za pojedine građevine koje su prioritetne”, istaknuo je Bačić. Naveo je kao primjere izgradnju željezničke infrastrukture, plinovoda i slično.

Za digitalne planove, dodao je, pojednostavit će donošenje planova, unificirati sadržaj i planovi će biti dostupniji.


Nužnost brze izgradnje obnovljivih izvora energije

S obzirom na nužnost brze izgradnje obnovljivih izvora energije, solari će se moći postavljati i na mjestima koja nisu definirana u prostornim planovima, uz uvjet da nisu u naseljima, na površinama gospodarske i poslovne namjene, degradiranim poljoprivrednim površinama, jezerima nastalim eksploatacijom, devastiranim površinama kao što su odlagališta otpada, naveo je ministar.

Intervenira se i na način da nema više u prostornim planovima ograničenja snage sunčane elektrane, dodao je.

„Htjeli smo da se u relativno kratkom roku Hrvatska pozicionira kao država i odgovori zahtjevu izgradnje obnovljivih izvora energije kako bismo što manje bili ovisni o energiji koja dolazi od ugljikovodika, smanjili emisiju stakleničkih plinova i CO2”, poručio je ministar Bačić.

Oporba je u raspravi prigovorila i na hitnost procedure donošenja zakona, ustvrdivši kako za to nema potrebe.
 


Izvor: HINA/MPGI

 Pisane vijesti | Informacija | Prostorno uređenje