Završen projekt energetske obnove varaždinskog vodotornja

Slika /slike/Energetska_ucinkovitost/vodotoranj-Vž.JPG

(Hina) - Završena je energetska obnova vodotornja u Varaždinu, projekt vrijedan 15,1 milijun kuna, sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“.

Završetak projekta obilježen je u utorak kratkim obilaskom vodotornja te završnom konferencijom projekta. Iz Europske unije nepovratno je dobiveno 6,4 milijuna kuna, a Varaždinska županija osigurala je 8,7 milijuna kuna, od što je uključeno 4,3 milijuna kuna iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata.

Realizacijom projekta unaprijeđena su energetska svojstva zgrade koja je iz energetskog razreda D prešla u energetski razred B. Provedbom svih mjera primarna potrošnja energije smanjena je za 67,49 % na godišnjoj razini, a emisija ugljičnog dioksida za 72,66 posto.

Zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin istaknuo je da Varaždin sada ima reprezentativni objekt od kojeg su viši samo Varteksov dimnjak i crkveni tornjevi.

Ta zgrada, viša od 40 metara, bio je izazovan projekt, ali radovi su izvedeni u godinu dana, kraće nego što su predviđeni rokovi, rekao je Vugrin te dodao da je zamijenjeno oko 500 prozora, oko 400 rasvjetnih tijela i oko 200 grijaćih tijela te kompletna vanjska ovojnica.

Zamjenik župana najavio je i skidanje antena s krovne terase te pripremu projekta uređenja akvarija u betonskim bazenima na posljednjem katu zgrade, koji su od njezine izgradnje 1965. godine služili za vodoopskrbu, no više tome ne služe. Do njih bi vodilo vanjsko panoramsko dizalo. Taj se projekt priprema za europske natječaje. Prije toga, do proljeća iduće godine, vodotoranj bi trebao dobiti vanjsko LED osvjetljenje.

Izvođač radova bila je varaždinska tvrtka Mepro, a direktor Darko Varga rekao je da su radovi bili zahtjevni zbog visine objekta i vjetra.

Novouređenu zgradu obišla je i zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin-Šain. Istaknula je da taj fond u Varaždinskoj županiji sa 146 milijuna kuna sufinancira projekte vrijedne više od 240 milijuna kuna.

„Zgrada je definitivno reprezentativnog izgleda, ali još važnije je koliko će ona biti učinkovita za onu funkciju koja se u njoj obavlja. To su mahom administrativno-kancelarijski poslovi i naravno da će trošak energije na ovoj zgradi biti minimalan“, rekla je Košiša Čičin-Šain.

Zamjenica direktora tog fonda komentirala je i javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća na koji je predano 7386 zahtjeva.

„Mi nemamo sredstva da to možemo isfinancirati, ali ćemo ovaj čas financirati koliko možemo. Vidjevši kakav je interes za energetsku obnovu obiteljskih kuća, odlučili smo da već sljedeće godine negdje krajem prvoga, početkom drugog kvartala idemo ponovno u takav javni poziv i da pokušamo što više zadovoljiti interese naših građana“, najavila je Košiša Čičin-Šain.



Pisane vijesti | Informacija | Energetska obnova - ESI fondovi