Završena energetska obnova zgrade gradske uprave u Lepoglavi

  • Slika /slike/Ministar/2020_04_27_image-1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

​Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar boravio je u Lepoglavi gdje je sudjelovao na predstavljanju rezultata uspješno provedenog projekta energetske obnove zgrade gradske uprave vrijednog preko 1.2 milijuna kuna.

Radovi na energetskoj obnovi započeli su u srpnju 2019. godine te su u nepunih godinu dana uspješno privedeni kraju. Energetski je obnovljena toplinska ovojnica zgrade, zamijenjeni su kosi krovovi, ugrađena je rampa za olakšan pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti te je postojeći sustav pripreme potrošne tople vode zamijenjen sustavom koji će koristiti solarnu energiju za grijanje potrošne tople vode.

Od ukupne vrijednosti projekta (1.215.974 kune), prihvatljivi troškovi iznosili su 1.051.930 kuna. Ukupan iznos ostvaren kroz financiranje putem provedenog natječaja bilo je 609.558 kuna ili 57.95%. Grad Lepoglava je kroz natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU ostvario dodatnih 70 % financiranja učešća Grada Lepoglave u projektu, odnosno 309.661 kuna, tako da je ukupna vrijednost ostvarenih potpora dobivenih od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU bila u visini od 919.219 kuna odnosno 75.6 % ukupne vrijednosti projekta.

„Čestitam gradskoj upravi na čelu s gradonačelnikom Marijanom Škvarićem koja uspješno kandidira gradske projekte na brojne natječaje na kojima ostvaruju značajne financijske potpore. Čestitam i izvođaču koji je kvalitetno odradio posao i što je također važno - isplaćuje plaće svojim radnicima. Moj je cilj otvoriti što više natječaja. Ispravljam i nepravdu prema sjeveru Hrvatske usmjeravajući što više sredstva u taj dio Hrvatske pa tako i u Varaždinsku županiju i Grad Lepoglavu. U tri je godine iz Ministarstva graditeljstva u tom smjeru otišlo oko pola milijarde kuna“ – istaknuo je potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.

Zadovoljni smo što su dolasci potpredsjednika vlade i ministra Predraga Štromara vezani uz projekte koji se uspješno provode na području Grada Lepoglave, a koje on i njegovo ministarstvo podupiru. Samo u Gradu Lepoglavi je putem njegova ministarstva investirano 3.5 milijuna kuna. Većina projekata vezani su za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša što potvrđuje da kod razvoja našeg grada vodimo brigu o očuvanju okoliša u kojem živimo“ – kazao je gradonačelnik Marijan Škvarić  tijekom predstavljanja.
 
Spomenimo ovdje i kako je od 2015. godine do danas Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja objavilo ukupno pet poziva za energetsku obnovu javnih i višestambenih zgrada. Ugovoreno je 1.455 projekata, odnosno investicija u ukupnoj vrijednosti od 550 milijuna eura, od čega 295,3 milijuna eura iznose bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR). Kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija, MGIPU je kao Posredničko tijelo prve razine na raspolaganju imalo preko 311 milijuna eura, a od tog iznosa, 100 milijuna bilo je namijenjeno obnovi stambenih zgrada, odnosno 71 milijun eura obnovi višestambenih zgrada.  Do sada je rezervirano 95% sredstava. Zahvaljujući pozivima Ministarstva u Hrvatskoj je ugovorena energetska obnova 1 400 bolnica, škola, vrtića i višestambenih zgrada, a obnovom je obuhvaćeno 16 000 kućanstava i 70 000 učenika i djece. 
 

Pisane vijesti | Informacija | Energetska obnova - ESI fondovi