Završena konstrukcijska obnova zgrade Gradskog muzeja Karlovac

Završena je konstrukcijska obnova zgrade Gradskog muzeja Karlovac, za što je s projektiranjem i nadzorom iz Fonda solidarnosti Europske unije osigurano ukupno 1,44 milijuna eura bespovratno. Nakon cjelovite obnove muzej će dobiti novi postav, najavljeno je u srijedu u Karlovcu.

Voditelj Odsjeka za pametni grad u karlovačkoj gradskoj upravi Robert Vodopić napomenuo da je konstrukcijska obnova uz ostalo obuhvaćala sanaciju temelja, skidanje žbuke na pročelju i izvedbu nove, sanaciju zidova od prodora vlage, demontažu kamenog poda i ponovno polaganje kamenih ploča, uklanjanje postojećeg vijenca i izvedba novog, demontažu konstrukcije krova i izvedbu novog.

Ravnateljica Muzeja grada Karlovca Hrvojka Božić je rekla da se intenzivno radi na izradi novog stalnog muzejskog postava.

"Želimo osmisliti postav koji će biti zanimljiv Karlovčanima i gostima, da bude  još jedna kvalitetna točka kulturnog turizma u gradskoj jezgri Zvijezdi", rekla je Božić.

Gradonačelnik Damir Mandić je dodao da je Grad Karlovac ukupno iskoristio svih deset milijuna eura osiguranih iz Fonda solidarnosti EU radi konstrukcijske obnove zgrade Gradskog muzeja, zgrade "KAMOD"-a, male zgrade gradske uprave, Hrvatskog doma te obiteljske kuće književnika Stjepana i Slavka Mihalića.

Svi objekti koje je Karlovac kandidirao za financiranje iz Fonda solidarnosti za konstrukcijsku obnovu su gotovi ili pri kraju. Postav muzeja će biti u toj zgradi, a uredi dijelom u zgradi 'KAMOD'-a, gdje će biti i konzervatori.

Kuća obitelji Mihalić je konstrukcijski obnovljena i bit će na raspolaganju Gradskoj knjižnici 'Ivan Goran Kovačić' i Matici hrvatskoj.

"Mala zgrada gradske uprave ne mijenja namjenu i i dalje nije obnovljena, no bit će do kraja godine. Oštećenja na zgradi Hrvatskog doma su veća no što je bilo predviđeno za projektiranja, ali će se i to do kraja godine završiti", naveo je Mandić.

Procijenio da će ti objekti u cijelosti biti obnovljeni za okoe dvije godine sredstvima iz državnog proračuna.

Hrvatski dom bi koristile udruge s područja nezavisne kulture.

Izvor: HINAPisane vijesti | Vijesti iz medija | Obnova