Izmjenama Programa mjera dodatno će se pojednostaviti procedure u obnovi i smanjiti potrebna dokumentacija

  • Slika /slike/Ministar/2021_02_3-NSK-2.JPG
  • Slika

Danas je održana treća po redu sjednica Stručnog savjeta za obnovu, na kojoj se raspravljalo o jednom od prvih idućih koraka u pripremi organizirane obnove, a to su izmjene Prvog programa mjera, kao provedbenog i podzakonskog akta kojim se određuju smjernice za sam proces obnove.

Podsjetimo, Stručni savjet za obnovu osnovan je od strane Vlade Republike Hrvatske, kako bi obavljao savjetodavne i po potrebi druge poslove vezane uz stručna pitanja u provedbi Zakona o obnovi. Njime se ujedno osigurava uključenost predstavnika struke, što je jedna od ključnih pretpostavki donošenja svakog dokumenta.

Jedna od najvažnijih promjena koje će donijeti izmjene postojećeg Programa mjera je pojednostavljenje procedure i smanjenje dijela potrebite dokumentacije, istaknuo je tom prilikom ministar Darko Horvat, kao predsjednik Stručnog savjeta. „Očekujem da će se ovog petka u Saboru konačno izglasati izmjene i dopune Zakona o obnovi, kako bismo isti mogli početi provoditi na terenu. No, bez obzira na to, vremena za čekanje nemamo i zbog toga danas raspravljamo o nacrtu izmjena Programa mjera koji želimo donijeti na sjednici Vlade već idućeg tjedna“, rekao je ministar Horvat.

Uz širenje područja primjene Programa mjera na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju, te uvođenje Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje u proces obnove, ministar je naglasio kako je intencija ovih izmjena dodatno unaprijediti, olakšati i ubrzati okvir za obnovu. „Smanjuje se obim potrebne dokumentacije koju je potrebno priložiti uz pojedini zahtjev, ali se ujedno propisuje obveza javnopravnih tijela da po službenoj dužnosti dostave dokumentaciju i podatke kojima raspolažu, tako da građani ne moraju dostavljati one podatke koje država već ima. Također, propisuje se i način predaje obrazaca putem sustava e-Obnova, za koji očekujemo da uskoro bude u punoj funkciji“, objasnio je Horvat.

Na predloženi okvir predstavnici struke će do kraja tjedna moći izraziti svoje mišljenje i prijedloge za njegovo unaprjeđenje. „Ni u jednom koraku ne želimo isključiti struku iz procesa i dijaloga. Mišljenje građevinara, arhitekata, geologa, seizmologa i svih drugih uključenih komora, udruga i fakulteta nam je izuzetno važno pri definiranju svakog koraka u organiziranoj obnovi“, napomenuo je ministar.

Uz obnovu kuća i zgrada, važna je revitalizacija potresom najteže pogođenog područja

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić potvrdila je težnju Stručnog savjeta da se pojednostavi cjelokupna procedura. „Ovakav vid suradnje sa svim predstavnicima struke, kako bismo kvalitetno izradili ovaj Program mjera, ali i razradili segment skraćivanja procedura, je jako važan.  Ovime se stvari bitno pojednostavljuju i u tom smjeru moramo nastaviti dalje, kako bismo našim građanima maksimalno olakšali cijeli ovaj proces“, rekla je Majić.

Predsjednik Društva arhitekata Zagreba Tihomil Matković rekao je kako su u predloženim izmjenama postojećeg Programa mjera napravljene određene dorade, naročito u segmentu prijave potrebne dokumentacije, gdje je dodano kako će se i kroz sustav eGrađani moći prijavljivati nastala šteta, a dio dokumentacije koji se nalazi u državnim bazama podataka bi se trebao moći automatski povlačiti. „To bi svakako trebalo poboljšati stanje prijava, no drago mi je čuti da se planira i cijeli set programa kojima će se omogućiti pomoć pri prijavi šteta za starije stanovništvo“, naglasio je Matković.

„Pred nama je veliki posao, a velike poslove treba dobro i kvalitetno planirati. Dobrim planiranjem i učinkovitim zakonodavnim okvirom, kakav sada i stvaramo, uz znanje i kompetencije koje imamo na tržištu, siguran sam da ćemo zajedno ponovno izgraditi sve ono oštećeno u potresima, kako u Zagrebu, tako i u svim okolnim područjima, a naročito na prostoru Sisačko-moslavačke županije. No, nakon toga slijedi i ono još puno važnije, a to je provedba razvojne strategije koja će revitalizirati cijeli taj kraj koji je najteže stradao u potresu“, zaključio je ministar Horvat.

Pisane vijesti | Informacija | Obnova