20. sastanak Ekspertne grupe za teritorijalnu koheziju i urbana pitanja: Predstavljene aktivnosti HR PRES 2020 na području teritorijalnog i urbanog razvoja

  • Slika /slike/HR PRES 2020/2020.6.18.sastanak.ES.jpg
  • Slika
  • Slika

U organizaciji Europske komisije, 18. lipnja 2020. godine održan je 20. sastanak Ekspertne grupe za teritorijalnu koheziju i urbana pitanja na kojem su predstavljene aktivnosti Republike Hrvatske tijekom predsjedanje Vijećem Europske Unije. Aktivnosti je predstavila Sandra Momčilović, voditeljica Službe za međunarodnu suradnju i europske poslove održivog razvoja.

Republika Hrvatska prvi puta je predsjedala Vijećem EU što je predstavljalo veliki  izazov pogotovo u odnosu na činjenicu da je Predsjedanje započelo na početku novog institucionalnog ciklusa EU. Moto hrvatskog predsjedanja „A Strong Europe in a World of Challenges“ pokazao se ispravnim i inspirativnim, posebno vezano uz neočekivane okolnosti uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19 i potresa koji je zadesio Zagreb i okolicu u ožujku ove godine.

Prezentacija je obuhvatila teritorijalne i urbane teme u nadležnosti Ministarstva te s njima povezane dokumente koji su bili u raspravi tijekom šestomjesečnog razdoblja.
 
Vezano uz teritorijalni razvoj, najvažniji zadatak bio je nastavak revizije strateškog dokumenta Teritorijalne agende 2020 te priprema novog, Teritorijalne agende 2030. Rezultat na kraju Predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije, nakon održanih neformalnih sastanaka na razini stručnjaka za teritorijalna pitanja i provedenih pisanih procedura, je nacrt Teritorijalne agende 2030 u visokoj fazi dovršenosti. Tijekom njemačkog predsjedanja Vijećem EU, dokument će se pripremiti za usvajanje za ministarski sastanak koji se planira održati tijekom jeseni.

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja organiziralo je i neformalne sastanke na razini stručnjaka za urbana pitanja, čiji je zadatak bio raspravljati o budućnosti Urbane agende za EU te rad na novoj verziji Nove povelje iz Leipziga (The New Leipzig Charter), novog strateškog dokumenta za održivi razvoj gradova Europske unije, te dokumenta koji će definirati implementaciju Nove povelje iz Leipziga  Oba dokumenta u visokoj fazi dovršenosti predana su DE PRES za usvajanje tijekom ministarskih sastanaka koji se planiraju održati tijekom jeseni.

Podsjetimo, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja je u okviru HR PRES 2020 predstavilo dvije specifične teme: Zelena infrastruktura u urbanim područjima i Kružno gospodarenje prostorom i zgradama u urbanim područjima, koje se na nacionalnoj razini obrađuju kroz dva Programa; Program razvoja zelene infrastrukture i Program razvoja kružnog gospodarenja prostorom i zgradama, koji bi trebali biti usvojeni do kraja 2020. godine.

Prezentacija je zaključena dobrim željama u nastavak rada na EU dokumentima, podršci njemačkim kolegama koji od 01.07.2020 preuzimaju Predsjedanje Vijećem EU  te nadom za povratak normalnom životu i radu.


Fotografije sa NTCCP i UDG sastanaka

Autor svih fotografija je: Igor Kralj/PIXSELL/EU2020HR
 

Stranica | Informacija | EU2020HR