4. sjednica Stručnog savjeta za obnovu u tonu izmjena Programa mjera obnove

U petak, 03. rujna 2020. godine, održana je četvrta po redu sjednica Stručnog savjeta za obnovu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Osim o cjelokupnom procesu obnove, sudionici Stručnog savjeta tom su prilikom raspravljali o važnosti što skorijih izmjena i dopuna Programa mjera obnove.

U uvodnom dijelu sjednice ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat najavio je kako u nadolazećem razdoblju predstoji izmjena Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom, što automatski podrazumijeva i potrebu usklađenja te nadopune Programa mjera u skladu sa zakonskim izmjenama.

Članovima Stručnog savjeta za obnovu kroz prezentaciju je objašnjeno što sve donose predložene izmjene, temeljene na uočenim poteškoćama prilikom same provedbe, odnosno zaprimanja zahtjeva za obnovu. Tom je prilikom istaknuto da se kao najveći izazovi u procesu obnove nameću problematika imovinsko-pravnih odnosa te zakonitost, odnosno nezakonitost, građevina zatečenih u prostoru u vrijeme nastanka štete uzrokovane potresom.

Svi članovi Stručnog savjeta pozvani su da se u najkraćem mogućem roku očituju na predstavljene izmjene Programa mjera, jer o njemu izravno ovisi provedba obnove. S tom konstatacijom su se složili i svi prisutni sudionici te potvrdili svoj angažman u izmjenama Programa mjera skorom dostavom komentara i prijedloga.

Ministar Horvat istaknuo je i koliko je važno da se prijelaznim odredbama omogući dovršenje svih započetih postupaka, kako ne bismo bili primorani ispočetka provoditi vremenski konzumirajuće postupke javne nabave, odnosno kako bi se spriječilo poništavanje postupaka javne nabave koji su aktivni i u tijeku.

Sudionici su intenzivno raspravljali o tehničko-financijskoj kontroli za koju su se usuglasili da je, usprkos svim ostalim alatima koji se koriste u procesu obnove, ključni osigurač racionalnog trošenja javnih sredstava, te da su dosadašnja iskustva iz različitih procesa obnova pokazala velike uštede prilikom korištenja takvog koncepta.

U jednom dijelu rasprave sudionici su se dotaknuli i pitanja u vezi s deponiranjem namještaja i opreme za vrijeme trajanja obnove, na temu čega su već obavljeni sastanci s predstavnicima Ministarstva obrane i na kojima je predloženo da se za te svrhe koristi vojarna nadomak Zagreba.

Ukazano je i na problematiku porasta cijena građevinskih materijala što u konačnici uzrokuje povlačenje izvođača iz ugovorenih poslova zbog neizvjesnog završetak započetih projekata i radova, te je prijedlog Stručnog savjeta usmjeren ka tome da kriteriji nabave uvažavaju prednosti primjene domaćih proizvoda, te gospodarenje otpadom.

Svi su članovi Stručnog savjeta usuglašeni oko činjenice da se proces obnove kao takav mora sagledati i s aspekta donošenja univerzalnog zakonskog okvira, odnosno da mora biti pokretač uređenja zakonodavstva kako bi se u budućnosti, u slučaju pojave ponovnih potresa, poboljšala učinkovitost pristupa saniranju posljedica.

Na samom kraju zaključeno je da će rasprava po pitanju izmjene Programa mjera završiti u tekućem tjednu te da će Program mjera biti na dnevnom redu sjednice Vlade Republike Hrvatske u najkraćem mogućem roku.

„Sigurno je da će se provedba i dalje pratiti, te će stručni savjet i nadalje u najkraćem roku reagirati na potrebe postizanja učinkovite obnove.“ zaključio je ministar Horvat.
 

Pisane vijesti | Informacija | Obnova