APN zaprimio ponude 14 banaka za subvencionirane stambene kredite

Slika /slike/Opcenito/stanovanje-2021.jpg

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) zaprimila je ponude 14 banaka za subvencioniranje stambenih kredita, a efektivne kamatne stope kreću se od 1,99 posto do 3,50 posto, objavljeno je u APN-u na javnom otvaranju ponuda.

Poziv za prikupljanje ponuda kreditnih institucija za sklapanje ugovora o davanju subvencioniranih kredita APN je objavio 16. veljače 2022. s rokom za dostavu ponuda do 24. veljače 2022. godine.

Najnižu efektivnu kamatnu stopu, od po 1,99 posto i za kunske i eurske kredite, ponudile su Erste&Steiermarkische banka i Karlovačka banka. 

Hrvatska poštanska banka (HPB) je za kredite i u kunama i eurima istaknula efektivnu kamatnu stopu od 2,05 posto, OTP banka od 2,18 posto, a Zagrebačka banka (Zaba) od 2,19 posto. 

Istu efektivnu kamatnu stopu za kredite u kunama i eurima ponudile su još i Agram banka, od 2,34 posto, Privredna banka Zagreb (PBZ), od 2,37 posto, Podravska banka, 2,49 posto, Kent banka, 2,60 posto, Samoborska banka, 2,82 posto, te Croatia banka, 3,50 posto.

Tri su banke koje su za subvencionirane stambene kredite ponudile različite kamatne stope u dvije valute. BKS banka tako nudi efektivnu kamatnu stopu od 2,46 posto za kredite u kunama, a 2,04 za kredite u eurima, Istarska kreditna banka Umag je za kunske kredite istaknula efektivnu kamatnu stopu od 2,26 posto, a za eurske od 2,18 posto, dok Raiffeisen banka za kune građanima nudi kamatnu stopu od 2,86 posto, a eure od 2,33 posto.

Slijedi evaluacija i obrada ponuda, dok bi se sklapanje ugovora o poslovnoj suradnji APN-a s kreditnim institucijama trebalo dogoditi 4. ožujka, kada će biti objavljen popis banaka koje će davati subvencionirane kredite, kao i službene efektivne kamatne stope za eurske i kunske kredite koje su pojedine banke ponudile.

Prema predviđenom hodogramu, 9. ožujka će biti objavljen oglas za subvencioniranje stambenih kredita, od kada će i građani moći bankama podnositi svoje zahtjeve za kredite, dok će 21. ožujka banke u ime svojih klijenata početi s predajom zahtjeva za subvencije APN-u.

Oglas će trajati sve do utroška osiguranih sredstava, odnosno do objave oglasa o prestanku, a za ovu godinu za tu mjeru se planira utrošiti 50 milijuna kuna.

Pomoćnik direktora APN-a za subvencioniranje stambenih kredita Goran Golenić kao novinu ovogodišnjeg natječaja je istaknuo da će se po banci dnevno zaprimati do najviše 200 zahtjeva klijenata za subvencionirane kredite.

Cilj je kako manje banke ne bi bile u nepovlaštenom položaju, pojasnio je Golenić na današnjem otvaranju ponuda banaka.

Rekao je i da će se mjera subvencioniranja stambenih kredita provoditi i iduće godine, dok se u ovom trenutku još ne zna hoće li se nastaviti i nakon 2023. godine.

Podsjetimo, Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita omogućeno je subvencioniranje mjesečnog iznosa rate ili anuiteta korisnika kredita za stambeni kredit koji uzimaju kod kreditnih institucija za kupnju stana ili kuće, odnosno za izgradnju kuće, a sve u svrhu rješavanja stambenog pitanja.

Ova se mjera pokazala vrlo uspješnom, obzirom da je više od 22.000 mladih obitelji na taj način rješilo ili rješava svoje stambeno pitanje, a u tim obiteljima rođeno više od 5.000 djece.

Dodajmo i kako će zahtjev za subvencioniranje stambenih kredita i ove godine moći podnijeti građani s prebivalištem na području Republike Hrvatske koji ispunjavaju uvjete za dobivanje stambenog kredita koje utvrđuje kreditna institucija, koji nisu stariji od 45 godina te koji, odnosno čiji bračni ili izvanbračni drug, životni partner ili neformalni životni partner, u vlasništvu nema stan ili kuću ili koji u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće, odnosno gradnje kuće zbog potreba vlastitog stanovanja.

Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po četvornom metru u kunskoj protuvrijednosti prema srednjem deviznom tečaju Hrvatske narodne banke, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti prema srednjem deviznom tečaju Hrvatske narodne banke na dan isplate kredita i čiji rok otplate ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisiti će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje odnosno gradi i kretati će se od 30 do 51 posto.

Ukupne planirane obveze za dosad odobrene subvencionirane stambene kredite iznose 1.55 milijardi kuna, a što uključuje i dodatno subvencioniranje radi rođenja/posvojenja djeteta, maloljetne djece te utvrđenog invaliditeta korisnika kredita ili člana njegovog kućanstva.

Dodatne informacije: 
 

Izvor: APN/HINA/MPGI

 

Pisane vijesti | Informacija | Subvencioniranje stambenih kredita