U ZG Forumu održan sastanak s Iñaquijem Carnicerom

Slika /slike/Opcenito/2022_02_25-image-1.JPG

U petak, 25. veljače 2022. godine, u organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, u ZG Forumu je održan sastanak s Iñaquijem Carnicerom, direktorom Uprave za arhitekturu i urbani razvoj španjolskog Ministarstva prometa, mobilnosti i urbanog razvoja, koji je ujedno predsjednik španjolskog Europana.

Predstavnik Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine na tom sastanku bio je ravnatelj Zavoda za prostorni razvoj Bojan Linardić, a na sastanku je sudjelovala i Helena Knifić Schaps, predsjednica Europana Hrvatska.

Sastanak je bio usmjeren na arhitektonske politike i teme urbanog razvoja, implementaciju nedirektivnih dokumenata EU-a u nacionalni zakonodavni okvir te posebno razvoj prostornih politika i moguće načine postizanja kvalitetne arhitekture i izgrađenog prostora u Španjolskoj i Hrvatskoj. Dio sastanka bio je usmjeren na pitanje provedbe arhitektonskih i urbanističkih natječaja u gradovima s posebnim osvrtom na postupke javne nabave. Ravnatelji su razmijenili iskustva vezana za participaciju u postupcima urbanog razvoja, financiranje i usporedili sustave prostornog planiranja. Posebno zanimljivo je bilo izlaganje direktora Carniceroa o donošenju Zakona o kvaliteti arhitekture te izradi akcijskih planova urbanog razvoja za 150 španjolskih gradova, koji održivi razvoj i kvalitetu arhitekture postavljaju kao razvojne prioritete.  

Razmotrena je i uloga Europana kao međunarodne platforme koja potiče provedbu arhitektonsko-urbanističkih natječaja, ali i afirmaciju pojedinih lokacija, što je ilustrirano primjerom Grada Karlovca. Sastanak je rezultirao pregledom različitih zakonodavnih pristupa te vrlo različite prakse dviju država, ali i otvorio mogućnost daljnje suradnje svih sudionika u budućnosti.

Pisane vijesti | Informacija | Međunarodna suradnja