Bačić: Hrvatsko građevinarstvo značajan generator razvoja

  • Slika /slike/Ministar/2023_11_10-image-1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

(Hina) - Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenje, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić rekao je u petak na savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista, da hrvatsko građevinarstvo raste brže nego BDP i da je značajan generator razvoja gospodarstva.

Bačić je kazao da je prema podacima za prvih sedam mjeseci ove godine hrvatska građevinska industrija rasla u odnosu na prošlu godinu za 3,5 posto, više u odnosu na planirani rast BDP-a od 2,8 posto.

Udjel građevinskog sektora u BDP-u je pet posto, veći je nego europski prosjek, a brojni su razlozi, od korištenja EU fondova do drugih investicija.

Obujam građevinskih radova u Hrvatskoj bolje napreduje nego prosjek EU-a, čak bolje nego u Francuskoj, Njemačkoj ili Italiji te je u zadnjih sedam godina rast obujma građevinskih radova oko 50 posto.

Bačić ističe da posla ima, kao i narudžbi, ali nedostaje kvalitetne radne snage koja može zadovoljiti potražnju u Hrvatskoj. U građevini je broj zaposlenih zadnjih pet i pol godina povećan za 55 posto.

Do kraja godine očekuje se da će biti izdano oko 11 tisuća građevinskih dozvola, kao lani.

Trećeg i završnog dana savjetovanja ekonomista, koje organizira Hrvatsko društvo ekonomista raspravljalo se o građevinskoj industriji kao jednom od nositelja razvoja.


Gotovinske transakcije i strani kupci diže cijene nekretnina

Govoreći o stanogradnji i tržištu nekretnina, ministar Bačić je rekao da su se radile brojne studije po kojima se veći broj kupaca pojavio ulaskom Hrvatske u EU, a svaka treća nekretnina prodana je strancima, također svaka treća plaćena u gotovini.

To, posljedično, rezultira rastom cijena nekretnina, kazao je dodavši da se cijene pomalo stabiliziraju.


Puno praznih stanova

Bačić naglašava da se priprema nacionalna stambena strategija. Pritom ističe da se u 15 posto stanova u Hrvatskoj lani električno brojilo nije pomaklo.

Tako se, kaže, od 370 tisuća stanova u Zagrebu, na njih oko 54 tisuće vrata nisu otvorila, prazni su, a vjerojatno su poslužili kao investicija. Država na to, smatra, može odgovoriti poreznom politikom i te stanove privesti funkciji ili krenuti s novom ponudom, gradnjom novih stanova, koji će se plasirati na tržište.

Po riječima ministra, jedan od prioriteta je Izmjena Zakona o gradnji, njegove nove odrednice se pripremaju, a spomenuo je i izmjene Zakona o najmu stanova i stare sporove koji još nisu riješeni, kazavši da će država morati ići s novim stanovima, najviše u Dubrovniku, Zagrebu i Rijeci.

Želja je stvoriti prijateljsko okruženje za nove investicije, a za to su potrebne tri pretpostavke - sređeni katastar i zemljišne knjige, koje kod nas to još nisu, zatim da budemo premreženi prostornim planovima, čime možemo biti zadovoljni te stabilan porezni sustav, zaključio je na kraju izlaganja Branko Bačić.



Pisane vijesti | Informacija | Graditeljstvo