Svi korisnici Hostela Arena koji ostvaruju pravo na obnovu biti će stambeno zbrinuti

Slika /slike/imovina/hostel_arena.jpg

Ministarstvo je u postupku zbrinjavanja korisnika Hostela Arena koji ostvaruju pravo na obnovu od potresa temeljem Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom, a domovi im još nisu obnovljeni. Korisnici se smještaju u državne stanove u kojima su oslobođeni plaćanja najma i režija (prema broju članova kućanstva: 1 osoba - 100 eura, 2 osobe - 120 eura, 3 osobe - 140 eura, 4 i više osoba - 160 eura) a u stanovima će boraviti do završetka obnove njihovih vlastitih nekretnina.

Za potrebe privremenog stambenog zbrinjavanja sugrađana kojima su domovi oštećeni u potresima (te u istima ne mogu boraviti), Državne nekretnine d.d. uredile su 125 državnih stanova od kojih se 102 nalaze na području grada Zagreba. Predmetni stanovi su novo uređeni i opremljeni svim potrebnim uređajima (štednjak, hladnjak sa ledenicom i perilica rublja) kao i namještajem (stol, stolci, ormar, krevet, komoda za TV, trosjed ili kutna garnitura na razvlačenje..).

Pravo na privremeno stambeno zbrinjavanje u državne stanove imaju :
 
  • vlasnici/suvlasnici te srodnici istih (vlasnikovi srodnici po krvi u ravnoj lozi, bračni drug, izvanbračni drug, životni partner odnosno neformalni životni partner, posvojitelj odnosno posvojenik, brat odnosno sestra vlasnika te od tih vlasnikovih srodnika bračni drug, izvanbračni drug, životni partner odnosno neformalni životni partner) te zaštićeni najmoprimci koji su na dan potresa stanovali u stanovima u višestambenim zgradama i stambeno-poslovnim zgradama, ili obiteljskim kućama uz uvjet da vlasnik stana, njegov bračni drug, izvanbračni drug, životni partner odnosno neformalni životni partner na području Grada Zagreba nije vlasnik drugog useljivog stana ili obiteljske kuće.
 
Pravo na smještaj u državne stanove dakle ostvaruju oni sugrađani koji čekaju obnovu svojih vlastitih nekretnina.
 
Od 146 korisnika koji trenutno boravi u Hostelu Arena za 46 korisnika je utvrđeno da ostvaruju pravo na stambeno zbrinjavanje, 26 ih je u postupku ostvarivanja (dopuna dokumentacije) dok je za 9 korisnika utvrđivanje prava u tijeku.
 
Na žalost u Hostelu Arena zatečeni su i oni sugrađani koji ne ostvaruju pravo na stambeno zbrinjavanje po Zakonu o obnovi zgrada oštećenih potresom jer nisu u vlasništvu/suvlasništvu imali vlastitu nekretninu koja je oštećena potresom te stambeno zbrinjavanje tih korisnika nije u nadležnosti ovoga Ministarstva. 

Uvažavajući okolnosti svakog pojedinog korisnika Hostela Arena koji ne ostvaruje pravo na stambeno zbrinjavanje produžen je ostanak svim korisnicima do 30. studenog 2023. godine.  

Pisane vijesti | Informacija | Obnova