Davos Baukultur Alliance 2023: održana međunarodna konferencija ministara kulture u Davosu, Švicarska

  • Slika /Zavod/slike/Davos/2023_1_16_DavosAlliance2023_official_photo.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Pod radnim naslovom „Opće dobro - podjela odgovornosti“ konferencija uspostavlja dijalog između javnih vlasti i gospodarskog sektora s ciljem jačanja suradnje na stvaranju kvalitetnijeg životnog i radnog okruženja za sve.

Na marginama Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu je od 14. do 16. siječnja 2023. godine održana konferencija ministara kulture povodom osnivanja Saveza za provedbu ciljeva određenih Deklaracijom iz Davosa iz 2018. godine o visokovrijednoj arhitekturi i kulturi gradnje u Europi (Towards a high-quality Baukultur for Europe) te usvajanja zajedničke izjave o pružanju podrške Ukrajini. 
 
Na  ministarskom sastanku, nakon uvodnih riječi predsjedavajućeg švicarskog ministra Alaina Berseta skupu se obratio Claus Schwab koji je istaknuo važnost teme kvalitete arhitekture i izgrađenog prostora za gospodarstvo te podržao inicijativu kao i njenu važnost u okviru Svjetskog ekonomskog foruma. Gosti govornici Jenny Osuldsen (Snøhetta Architects, Oslo) i Gabriel Ahfeldt (School of Economics and Political Science) u svojim su izlaganjima na konkretnim primjerima predstavili primjenu principa Deklaracije iz Davosa kao i gospodarske i društvene aspekte njihove primjene. Naglašena je nužnost podizanja razine svijesti o potrebi unapređenja kulture građenja i postizanja visoke kvalitete prostora na korist zajednice, kao i nužnosti uključivanja širokog kruga dionika s naglaskom na gospodarstvo. Pored navedenog, ministri su na inicijativu Litve pozvani na usvajanje Zajedničke izjave o pružanju podrške Ukrajini kojom se izražava solidarnost, daje podrška u borbi za slobodu, suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet te poziva međunarodna zajednica da doprinese obnovi zemlje.
 
Predloženi akti dobili su široku podršku sudionika. Prisutnim ministrima i šefovima delegacija pridružili su se podrškom predstavnici međunarodnih organizacija (Europska komisija, UN HABITAT, UNESCO, ICCROM), nevladinih organizacija (ACE, ECTP, IFLA, ICOMOS, EPRA, INGOs, Europa Nostra, INREV) te predstavnici gospodarskog sektora (Avison Young, Bouyguess Batiment International, Capitals Coalition, DGNB, Hines, Meridiam, WEF i drugi).
 
U narednom vremenu izabrani Upravljački odbor Saveza organizirat će rad fokus-grupa usmjerenih na konkretne teme te organizirati djelovanje i pozivati na događanja. Poziv na pridruživanje listi partnera Davos Baukulture otvoren je za sve zainteresirane (tijela javih vlasti, nevladine organizacije, gospodarski subjekti, pravne i fizičke osobe) na mrežnim stranicama nadležnog švicarskog ministarstva: Davos 2023 – Davos Baukultur Alliance 2023 (davosdeclaration2018.ch)
 
Članice hrvatske delegacije bile su izaslanica ministrice kulture i medija ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Ministarstva kulture i medija Anja Jelavić te Ingrid Gojević, voditeljica službe u Zavodu za prostorni razvoj Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Pisane vijesti | Međunarodna suradnja