Digitalizacijom sustava unaprjeđuje se proces građenja

  • Slika /dokumenti/eRAZVOJ/2022_05_12_image-2-St.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Danas je u splitskom Hotelu Park održana peta po redu stručna radionica u sklopu projekta „Informacijski sustav prostornoga uređenja (ISPU) i njegovi moduli“ na kojoj su prisustvovali predstavnici četiri županije: Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske i Dubrovačko-neretvanske. 

Riječ je o službenicima koji se u svakodnevnom radu susreću s različitim modulima ISPU-a u postupku izdavanja dozvola za gradnju i uporabu građevina.

Stručne radionice na istu temu već su održane u Varaždinu, Rijeci, Osijeku i Zagrebu.

ISPU sadrži informacije o raspolaganju prostorom i objektima koji nas okružuju te omogućuje trajno praćenje stanja u prostoru i području prostornoga uređenja. Izrada samog projekta pokrenuta je prije nekoliko godina a njegova je važnost prepoznata i od strane EU fondova kojima se sufinancira njegov daljnji razvoj. Vrijednost samog projekta iznosi 131,9 milijuna kuna, pri čemu je 85 posto sredstava osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020, dok 15 posto predstavlja nacionalno sufinanciranje.

Na radionici je nešto više o modulima sustava ISPU-a govorio Alen Grabar, načelnik Sektora za razvoj informacijskog sustava prostornog uređenja i državne imovine. Danijel Meštrić, ravnatelj Uprave za nadzor, žalbe, razvoj informacijskog sustava i digitalizaciju pri Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva idržavne imovine govorio je o modulu eGrađevinski dnevnik i njegovoj primjeni u praksi. Na kraju je nešto više o prednostima rada u sustavu eDozvola i rezultatima rekla Gordana Špehar Hafizović, voditeljica Službe za praćenje rada, edukaciju korisnika sustava i analitiku.

„ISPU je ključan alat svih građana Republike Hrvatske pomoću kojeg mogu na brz i jednostavan način dobiti kompletan uvid u prostorno uređenje u Hrvatskoj. Uz dostupnost kvalitetnih informacija na jednom mjestu, rezultat digitalizacije je veliki preokret u poslovanju“  - rekao je Grabar te dodao kako se u sklopu ovog sustava kontinuirano  nadograđuje čitav niz postojećih e-usluga poput eNekretnine, ePlanovi, eDozvola, eArhiv, eInvesticije i eEnergetski certifikat.

Građani već danas preko ISPU sustava mogu predati zahtjeve za ishođenje lokacijske, građevinske i uporabne dozvole online putem. Isto tako, imaju mogućnost jednostavno pratiti sve promjene u prostornim planovima kao i pristupiti bazi podataka o energetskim certifikatima.

Novu e-uslugu eGrađevinski dnevnik, čija primjena započinje 1. srpnja 2022. godine, prezentirao je Danijel Meštrić. Riječ je o usluzi namijenjenoj praćenju procesa građenja od prijave početka građenja do procesa tehničkog pregleda izgrađene građevine, odnosno izdavanja Uporabne dozvole.

O benefitima i rezultatima usluge eDozvola koja je u primjeni od 2015. godine na radionici je govorila Gordana Špehar Hafizović. Sustav eDozvola je namijenjen izdavanju akata za građenje. Od 2019. godine sustav je nadograđen podmodulima eKonferencija i  eArhiva te je eDozvola povezana sa sustavom e-Građani.

Na stručnoj radionici također je istaknut odnos 4 županije čiji su predstavnici prisustvovali seminaru (Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska, Zadarska i Dubrovačko-neretvanska županija) i svih ureda u RH, pa je tako rečeno da su navedene županije imale 31.76 % svih ukupno riješenih predmeta u 2021. godini.

Spomenimo i kako je u sklopu projekta „Informacijski sustav prostornog uređenja ISPU i njegovi modul“  nabavljena sofisticirana računalna oprema za županijske i gradske urede sa ciljem osiguravanja kvalitetnijih uvjeta rada a nedavno je započelo i skeniranje dozvola za gradnju i uporabu građevina izdanih prije uvođenja digitalnog sustava za izdavanje dozvola eDozvola 2015. godine.

Skeniranje je već započelo u Šibeniku, Splitu, Trogiru, Kaštelima, Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji  (Ispostava Metković), a procjenjuje se da će se na tom području ukupno digitalizirati oko 270.000 akata o gradnji. Ukupna vrijednost projekta skeniranja iznosi 23,8 milijuna kuna a njegovim završetkom, koji je u planu krajem ove godine, predviđa se skeniranje gotovo 2 milijuna akata, tj. 6 milijuna listova za područje cijele Republike Hrvatske. Dokumenti će građanima biti dostupni putem Geoportala ISPU : https://ispu.mgipu.hr/.

Pisane vijesti | Informacija | Elektronički servisi