Donesen novi Zakon o obnovi koji će ubrzati i pojednostaviti obnovu

Slika /slike/Ministar/Sabor.glasanje.Obnova.jpg

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u suradnji s Gradom Petrinjom organiziralo je javnu tribinu na temu samoobnove uz predujam. Tribina je održana u balon dvorani na rukometnom igralištu od 18:00 do 20:00 sati, a odaziv građana bio je očekivano velik.

    
 


Novi Zakon o obnovi u javnom interesu Hrvatske i jedan od najvažniji prioriteta Vlade. 

"Vjerujem da će zakon ubrzati obnovu", rekao je ministar Bačić tijekom rasprave o novom Zakonu o obnovi u srijedu. Osvrćući se na rješavanje građana za obnovom, upozorio je i da još uvijek nisu svi građani podnijeli zahtjev za obnovu svojih kuća.

Ministar Bačić je istaknuo da će se sve zahtjeve koji su podneseni riješiti u najkraćem mogućem roku, nakon čega slijedi izlazak na teren, obilazak tih kuća, nalaz, projektiranje te onda radovi na obnovi. 

„Obnova je iznimno kompleksna i zahtjevna i nije moguće dati jednoznačnu ocjenu. Spora je i neučinkovita u dijelu obnove privatnih ili obiteljskih kuća, ali kada je u pitanju obnova javnog sektora i infrastrukture te javnih zgrada stvari ne stoje tako loše”, kazao je ministar Bačić.

Istaknuo je kako je novi zakon napisan prvenstveno zbog obnove obiteljskih i višestambenih kuća, napomenuvši pritom da za dio obnove koji se financira iz Fonda solidarnosti nikakav zakon više ne može promijeniti ništa.

„To je u završnoj fazi, ima još 22 tjedna do kada moramo potrošiti 1,03 milijarde eura i kakav god zakon bio, taj dio obnove, koji je ogroman, ne može se promijeniti”, rekao je Bačić.

Novi zakon donosi centralizaciju tri tijela, Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Fonda za obnovu i Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje, ujednačivanje procedura, jedinstvenu javnu nabavu i ukidanje nepotrebnih dokumenata, a sve bi to trebalo značajno ubrzati procedure.


Do jednostavnije procedure ukidanjem elaborata i izrade projekta uklanjanja kuće...

Radi ubrzanja i pojednostavljenja obnove novim se zakonom ukida izrada elaborata ocjene postojećeg stanja građevinske konstrukcije kod obnove kuća, obveza izrade projekta uklanjanja za obiteljske kuće, tehničko-financijska kontrola projekta te potreba ishođenja posebnih konzervatorskih uvjeta za konstrukcijsku obnovu zgrada unutar kulturno-povijesne cjeline.

Uvodi se model zamjene prava vlasništva umjesto obnove i izgradnje zamjenskih kuća te proširuje krug osoba s pravom na obnovu na braću i sestre vlasnika, odnosno bračnog druga, izvanbračnog druga, životnog partnera, odnosno neformalnog životnog partnera vlasnikovog srodnika.

Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama daje se ovlast za gradnju višestambenih zgrada i stjecanje nekretnina za privremeni smještaj.

Uvodi se davanje novčane pomoći građanima za uklanjanje uništenih zgrada, uključujući i pomoćne, gospodarske i ostale uništene zgrade, novčane pomoći za troškove izrade projekta, te mogućnost gradnje zamjenske obiteljske kuće u slučaju u kojem se utvrdi da popravak konstrukcije nije opravdan zbog klizišta i promjena temeljnih karakteristika tla.


"Država prijatelj donatora"

Novim se zakonom uvodi i mogućnost uklanjanja i onih kuća koje su dobile odluku o konstrukcijskoj obnovi a imaju ponudu donatora za gradnju zamjenske obiteljske kuće. U tom će slučaju država ukloniti postojeću kuću i očistiti teren na koji će donator postaviti obiteljsku kuću. Opravdanost ove mjere proizlazi iz samih troškova koji će za državu biti znatno povoljniji jer u tom slučaju neće trebati konstrukcijski obnavljati samu kuću već ju samo ukloniti. 


Zbrinjavanje kroz davanje u vlasništvo kuće umjesto obnove

Zakonom se predviđa stambeno zbrinjavanje pogođenih osoba davanjem u vlasništvo kuće ili stana umjesto obnove ili izgradnje zamjenske obiteljske kuće.

Uvodi se učinkovitija i prikladnija javna nabava po geografskim cjelinama i blokovskim rješenjima i skraćivanje rokova za izradu projektne dokumentacije i provedbu revizije.

Najviše cijene usluga i radova utvrđivat će tijela koja će odlukom odrediti Vlada.

Transparentnost i vidljivost procesa obnove ojačat će se izradom cjelovite interaktivne mrežne GIS - aplikacije cijeloga područja obuhvaćenog potresom.


Poboljšat će se model samoobnove

Novim zakonom poboljšava se i model samoobnove. Zainteresirani građanin čija je kuća oštećena u potresu i koji provodi konstrukcijsku obnovu ili gradi novu zamjensku kuću, onog trenutka kad dobije rješenje Ministarstva na temelju izrađenog nalaza, država će mu na njegov poseban račun u komercijalnoj banci proslijediti čitav iznos potrebnog novca za obnovu ili izgradnju nove kuće, a u skladu s iznosima predviđenima za veličinu zamjenske kuće ili za projekt konstrukcijske obnove. Uplatiti će mu se i naknada za koordinaciju samoobnove u iznosu od 3.318 eura.



Pisane vijesti | Informacija | Obnova