Država će nadoknaditi potraživanja za toplinsku energiju isporučenu kućanstvima na potresom pogođenim područjima

Do kraja tjedna raspisat će se poziv za rekonstrukciju i obnovu dimnjaka na potresom pogođenom području, koje je žurno potrebno skinuti kako bi se objekti mogli koristiti, a u tijeku je finalizacija procjene štete na potresom pogođenom području, kao i priprema drugog zahtjeva Hrvatske za novčana sredstva iz Europskog fonda solidarnosti, rečeno je danas na sjednici Vlade. Također, država će nadoknaditi potraživanja za toplinsku energiju isporučenu kućanstvima na tim područjima.

Vlada je na otvorenome dijelu današnje 48. sjednice raspravila 21 točaka dnevnog reda, među kojima su izmjene i dopune Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, dopune Zakona o stažu osiguranja s povećanim trajanjem, izmjene i dopune Zakona o sportskoj inspekciji, Zaključak u vezi naknade potraživanja za toplinsku energiju isporučenu krajnjim kupcima iz kategorije kućanstvo na potresom pogođenim područjima, Zaključak u vezi sa Sporazumom o kupnji za proizvodnju, mogućnosti prioritetne nabave i opskrbu uspješnog cjepiva protiv bolesti Covid-19, a odgovorila je i na Interpelaciju o radu Vlade u vezi s upravljanjem sustavom civilne zaštite.

Do kraja tjedna poziv za obnovu i rekonstrukciju oštećenih dimnjaka  

Do kraja tjedna raspisat će se poziv za rekonstrukciju i obnovu dimnjaka na potresom pogođenom području, koje je žurno potrebno skinuti kako bi se objekti mogli koristiti, najavio je danas na sjednici Vlade potpredsjednik Vlade i načelnik Stožera za uklanjanje posljedica potresa Tomo Medved.

"S obzirom da na potresom pogođenom području postoji 20 tisuća dimnjaka koje je potrebno žurno skinuti, kako bi se mogli koristiti objekti kojima je samo dimnjak razlog za zabranu korištenja, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje će do kraja ovog tjedna objaviti poziv za rekonstrukciju i obnovu dimnjaka", rekao je.

Kazao je da je do danas u Sisačko-moslovačkoj županiji zabilježen ukupno 931 potres, od kojih je 16 potresa imalo magnitudu veću od 4 prema Richteru.

Do sada je postavljeno 1719 kontejnera i mobilnih kućica, u proteklom tjednu 35 kontejnera, a Ravnateljstvu za robne zalihe upućen je zahtjev za nabavu 40 uredskih kontejnera za smještaj državne uprave.

Medved je izvijestio da je jučer održan sastanak sa predstavnicima jedinica područne i lokalne samouprave na kojem su utvrdili dinamiku i nadležnost za uklanjanje objekata koji prijete sigurnosti ljudi.


U tijeku priprema zahtjeva za sredstva iz Europskog fonda solidarnosti

"Za uklanjanje objekata do sada je prijavljeno ukupno 523 objekta, od toga u Sisačko-moslovačkoj županiji 479, u Karlovačkoj županiji 24 te u Zagrebačkoj županiji 20", izvijestio je. 

Ministarstvo prostornog uređenja i državne imovine izradilo je uputu o postupanju vezano za sadržaj elaborata postojećeg stanja kako bi lokalni stožeri mogli donijeti odluku o uklanjanju, a definiran je postupovnik o angažiranju građevinskih tvrtki za uklanjanje, dodao je. 

S potresom pogođenog područja do sada je 2861 osoba napustila domove, a riječ je o 1388 osoba iz Petrinje, 1136 iz Siska, 177 osoba iz Gline te 160 iz ostalih mjesta. 

Medved je istaknuo da se nastavljaju se isplate financijske pomoći za podmirenje osnovnih životnih potreba, za što je do sada isplaćeno 95 milijuna kuna za isplatu, a kroz jednokratnu novčanu pomoć Ministarstvo hrvatskih branitelja isplatilo je 11 milijuna kuna jednokratne novčane pomoći. 

Premijer Andrej Plenković kazao je da je u tijeku finalizacija procjene štete na potresom pogođenom području, kao i priprema drugog zahtjeva Hrvatske za novčana sredstva iz Europskog fonda solidarnosti. 


Država će nadoknaditi potraživanja za toplinsku energiju na potresom stradalim područjima

Država će isporučiteljima nadoknaditi potraživanja za toplinsku energiju isporučenu kućanstvima na potresom pogođenim područjima.

To su tvrtke Cavallin, Plavi devet, Stambeni puls, Drvni centar Glina, Komunalno gospodarstvo Topusko, Top - Terme, A. V. – Sisak, VIN ele, te Stambena zgrada I.K. Sakcinskog 19a Sisak. Svi skupa, oni toplinom opskrbljuju 1269 kućanstava, a projicirani ukupni trošak računa za toplinsku energiju za razdoblje siječnja, veljače i ožujka 2021. godine procijenjen je na 1,3 milijuna kuna.

Njima će  biti nadoknađena potraživanja za isporučenu toplinsku energiju u visini izdanih računa za razdoblje siječnja, veljače i ožujka 2021. godine krajnjim kupcima iz kategorije kućanstvo stradalih u potresu na području Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije i to: Grada Petrinje; Grada Gline; Grada Siska; Grada Hrvatske Kostajnice; Općine Lekenik; Općine Sunja; Općine Donji Kukuruzari; Općine Majur; Općine Dvor; Općine Topusko; Općine Gvozd; Općine Jasenovac; Općine Hrvatska Dubica i Općine Martinska Ves, Općine Pokupsko i Općine Kravarsko.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja zaduženo je da nadoknadi potraživanja kupcima toplinske energije koji prijave potraživanja za isporučenu toplinsku energiju krajnjim kupcima iz kategorije kućanstvo stradalih u potresu na području Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije iz točke 1. ovoga Zaključka u visini izdanih računa za razdoblje siječnja, veljače i ožujka 2021. godine.

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić podsjetio je na Vladin zaključak od 18. siječnja, kojim je HEP zadužen otpisati potraživanja nastala priključenjem zamjenskog objekta na elektroenergetsku mrežu, te drugih potraživanja u visini jedinstvenog računa za isporučenu energiju s pripadajućim naknadama za razdoblje siječnja, veljače i ožujka 2021. godine. Na temelju te odluke otpisani su troškovi HEP- Toplinarstva.

Današnja odluka donijeta je pak kako se pojedini kupci energije ne bi doveli u neravnopravan položaj, dodao je.


Izvor: Vlada RH

Pisane vijesti | Informacija | Obnova