Varaždin: Završena energetska obnova Doma za starije i nemoćne

Slika /slike/Energetska_ucinkovitost/2021_3_11-image-1H.jpg

U Varaždinu je završena energetska obnova zgrade Doma za starije i nemoćne osobe, vrijedna 32,1 milijun kuna, koja je uspješno obavljena u vrijeme pandemije koronavirusa, istaknuto je u utorak na završnoj konferenciji projekta.

Energetska obnova varaždinskog Doma za starije i nemoćne osobe financirana je novcem Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta je veća od 32 milijuna kuna s PDV-om, u što su uključeni i izvantroškovnički radovi te obnova staklenog krova. Iz Europske unije nepovratno je dobiveno nešto više odo 14,6 milijuna kuna.

Dom ima 360 korisnika, a ravnateljica Vesna Vidović Oreški istaknula je da će energetska obnova pridonijeti da se potrošnja energije za grijanje i hlađenje smanji najmanje 56,29 posto na godinu, a emisija ugljičnog dioksida za 44,08 posto na godišnjoj razini.

„Život u domu za vrijeme obnove tekao je normalno, iseljavali smo korisnike s katova prema rasporedu obnove, a to smo učinili i u vrijeme korone, što je bilo još zahtjevnije, uz pridržavanje svih mjera“, rekla je Vidović Oreški.

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u Varaždinskoj županiji financiraju 72 projekta energetske obnove zgrada. Među njima je 20 osnovnih škola, 12 stambenih zgrada, 11 zdravstvenih ustanova, 11 objekata javne namjene, devet proizvodnih objekata, četiri srednje škole i četiri dječja vrtića te Dom za starije osobe. Ukupna vrijednost tih projekata je 353,2 milijuna kuna, a nepovratno je iz Europskog fonda za regionalni razvoj odobreno 177,3 milijuna kuna.

Župan Radimir Čačić, koji je projektirao Dom za starije i nemoćne osobe u Varaždinu, izgrađen prije 42 godine, istaknuo je da su takvu vrstu projekata prepoznali i Europska unija i hrvatska država, a ulaganja neće stajati ništa jer će se vratiti kroz uštede.

„Mi takvih projekata imamo četiri puta više nego što je prosjek Hrvatske, predvodnik smo u tome. Ušteda imamo na razini 20 milijuna godišnje. Kad se otplate projekti, oni će donositi suficit građanima ove županije“, rekao je Čačić.

Zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin-Šain najavila je nove pozive, među kojima je ponovno javni poziv za energetsku učinkovitost obiteljskih objekata.

„To je bio javni poziv koji je pobudio veliki interes, javilo se više od sedam tisuća zainteresiranih, pa će se takav poziv ponoviti ove godine. Sredstva koja će za to biti dodijeljena još se ne znaju, spekuliralo se o nekih 300 milijuna, a sigurno će biti više nego prošle godine“, rekla je Košiša Čičin-Šain.

Za travanj ili svibanj najavila je javni poziv za obiteljske zgrade.

„Takav poziv bit će i iduće godine, 2022., ali bih upozorila da će tada program biti izmijenjen jer će prihvatljivi troškovi biti i konstruktivna sanacija zgrada, pogotovo na područjima pogođenima potresima“, najavila je zamjenica direktora Fonda.

Izvor: HINAPisane vijesti | Informacija | Energetska obnova - ESI fondovi