Državna tajnica Magaš na svečanom potpisivanju ugovora za gradnju zgrade POS-a u Đurđevcu

  • Slika
  • Slika
Državna tajnica Dunja Magaš sudjelovala je, u srijedu 7. veljače 2018. godine, na svečanom potpisivanju ugovora za izgradnju višestambene zgrade u Radničkoj ulici u Đurđevcu.

Ugovor je potpisan između Grada Đurđevca i Agencije za pravni promet i posredovanje nekretnina, a potpisivanju su uz državnu tajnicu Magaš nazočili gradonačelnk Hrvoje Janči i direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Slavko Čukelj.

Riječ je o zgradi sa 12 stanova, 12 garaža i 12 parkirnih mjesta, ukupne netto korisne površine (NKP) oko 1.000,00 m2.  Planirana investicijska vrijednost građevine iznosi oko 4,5 milijuna kuna, od čega poticajna sredstva Republike Hrvatske iznose oko milijun kuna.

"Zadovoljstvo mi je što sam danas ovdje s vama na obilježavanju ovog važnog događaja za vaš grad i 12 obitelji koje će nakon što ova zgrada bude završena u njoj pronaći svoj dom. Kao što znate, Vlada Republike Hrvatske i naše Ministarstvo raznim mjerama stambenog zbrinjavanja pa tako i kroz program POS-a nastoje pomoći stanovništvu diljem cijele Hrvatske u njihovom stambenom zbrinjavanju. Jednaku važnost dajemo gradnji stanova POS-a u Zagrebu, Splitu i Osijeku kao i u manjim gradovima i općinama" kazala je državna tajnica.

Dosad je provedbom programa POS-a izgrađeno čak 8.035 stanova u 238 objekta u 75 jedinica lokalne samouprave. Ukupna investicijska vrijednost iznosi 4,15 milijardi, a za što je Hrvatska putem poticajnih sredstava uložila preko milijardu kuna. Trenutno su u izgradnji 237 stana u 4 grada i općine (Fažana 12 stanova, Punat 22 stana, Metković 55 stanova i Šibenik 148 stanova).

Spomenimo i to da je Vlada Republike Hrvatske u četvrtak 1. veljače 2018. u saborsku proceduru poslala prijedlog izmjena i dopuna Zakona o društveno poticanoj stanogradnji (POS). Tim izmjenama i dopunama želi se omogućiti pokretanje novog programa stambenog zbrinjavanja radi zadržavanja i privlačenja deficitarnih kadrova, ponajprije na nedovoljno razvijenim područjima te urediti najveću prodajnu cijenu POS-ovog stana i građevinskog zemljišta. Kao jedna od najvažnijih stavki novog zakona je da se, osim državnim službenicima, njime predviđa osiguranje stanova i javnim službenicima i namještenicima javnih službi u okviru posebnog programa POS-a prema kojem će se graditi stanovi u svrhu davanja u najam.

Ti se stanovi osiguravaju službenicima za potrebe obavljanja službe izvan mjesta prebivališta te za osiguranje zapošljavanja deficitarnog kadra u javnim službama, a to se posebno odnosi na nedovoljno razvijena hrvatska područja.


Pisane vijesti | Informacija | POS