Državna tajnica Magaš u radnom posjetu Brodsko-posavskoj županiji

  • Slika /slike/Opcenito/2021_11_12-image-2.jpg
  • Slika
  • Slika

Državna tajnica Dunja Magaš u pratnji ravnatelja Zavoda za prostorni razvoj Bojana Linardića i načelnika Sektora za dokumente prostornog uređenja državne razine Držislava Dobrinića, susrela se danas na radnom sastanku u Slavonskom Brodu sa zamjenikom župana Markom Šimićem i ravnateljem Zavoda za prostorno uređenje Brodsko-posavske županije Matjem Badrovim.

Na sastanku je bilo riječi o modelima poboljšanja dinamike i aktivnosti Zavoda, daljnjoj suradnji s Ministarstvom te razvoju informacijskih sustava i tehnologija koje Zavod za prostorno uređenje Brodsko-posavske županije implementira s ciljem poboljšanja usluge i komunikacije s korisnicima.

Naglasak na današnjem sastanku stavljen je na usklađivanje prostornih planova jedinica lokalne samouprave s planiranim strateškim EU projektima posebice  u području rješavanja  imovinsko-pravnih odnosa.  U tom kontekstu razgovaralo se i o potrebi usklađivanja gradskog i županijskog Prostornog plana s Državnim planom prostornog razvoja s ciljem ubrzanja razvoja Sveučilišta u Slavonskom Brodu.

Državna tajnica Dunja Magaš naglasila je kako je prostor, uz ljude, jedan od najvažnijih resursa kojima raspolažemo pri čemu je ključna uloga prostornog planiranja. Istaknula je kako Ministarstvo poduzima daljnje korake prema digitalizaciji postupka izrade prostornih planova, odnosno uvođenju tzv. planova nove generacije pa se tako intenzivno radi na pripremi prijedloga izmjena i dopuna Zakona o prostornom uređenju i pratećih podzakonskih propisa u koji će se  ugraditi dio primjedbi strukovnih udruga, kao i zaključci provedenih pilot-projekata simulacije izrade planova nove generacije županijske i lokalne razine.

U studenom ove godine Zavodu za prostorno uređenje Brodsko-posavske županije, temeljem sporazuma između zavoda i Ministarstva, dodijeljena su proračunska sredstva za opsežne poslove na unosu podataka u Registar brownfield područja te za poslove obrade i unosa podataka prostornih planova radi objave u Informacijskom sustavu prostornog uređenja  (ISPU). Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine planira nastaviti aktivnosti sa svim ZPU na izradi Državnog plana prostornog uređenja i ostalih prostornih planova nove generacije te daljnja suradnja na vođenju ISPU-a.

Pisane vijesti | Informacija | Prostorno uređenje