Održan prvi sastanak s delegacijom Crne Gore u sklopu bilateralne Radne skupine

  • Slika /slike/Opcenito/10.11.20._Radna_skupina_2.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U sijedu, 10. studenog 2021. godine, održan je prvi sastanak Radne skupine za suradnju u području prostornoga uređenja, graditeljstva i stanovanja između Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Republike Hrvatske te Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore.

Na radnom sastanku, predstavnici Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, predvođeni supredsjedateljem Radne skupine Bojanom Linardićem, ravnateljem Zavoda za prostorni razvoj, predstavili su crnogorskoj delegaciji hrvatski model prostornog uređenja, a dodatno su se osvrnuli i na postupak izrade i donošenja prostornih planova te njihovu neposrednu i posrednu provedbu.

Sudionici su razmjenu iskustva nastavili na temu Strategije prostornog razvoja Republike Hrvatske, krovnog strateškog dokumenta u sustavu prostornog uređenja Hrvatske, s posebnim naglaskom na temu planiranja morskog područja.

Predstavnici Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore posebno su bili zainteresirani čuti više o aktivnostima koje su poduzete u vezi s razvojem modula unutar Informacijskog sustava prostornog uređenja (ISPU), koji povezuju izradu prostornih planova s njihovom implementacijom, imajući na umu korisnost i važnost digitalizacije po pitanju procesa u sklopu prostornog planiranja.

Supredsjedateljica Radne skupine Radmila Lainović, generalna direktorica Direktorata za razvoj stanovanja i legalizaciju, iskoristila je priliku u ime delegacije Crne Gore izraziti zahvalnost na uključivanju u Radnu skupinu koja će napraviti prve korake u konkretizaciji dogovora o suradnji iz djelokruga prostornog uređenja.

Istakla je i važnost činjenice da obje strane teže ostvarenju postavljenih ciljeva Radne skupine, prije svega što efikasnijem prijenosu znanja i iskustva Republike Hrvatske, koji će Vladi Crne Gore biti od izuzetne koristi na njenom europskom putu, i intenzivirati suradnju na području prostornog planiranja i graditeljstva.

Na koncu, predstavnici crnogorske delegacije izrazili su uvjerenje da će upravo suradnja sudionika Radne skupine postati pozitivan primjer, te se odraziti i na druga područja, odnosno druge resore.

Podsjetimo, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat boravio je u radnom posjetu Crnoj Gori u srpnju ove godine, kada je s ministrom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratkom Mitrovićem održao bilateralni sastanak u sklopu kojeg je potpisan Memorandum o suglasnosti čiji je cilj uspostavljanje i jačanje suradnje u području prostornog uređenja, te poticanje razmjene iskustva od strane stručnjaka dviju zemalja u području prostornog uređenja, graditeljstva i stanovanja.

Uspostava Radne skupine, rezultat je potpisivanja spomenutog Memoranduma.

Pisane vijesti | Informacija | Međunarodna suradnja