Državna tajnica Sanja Bošnjak dodijelila odluke vrijedne 1,5 milijuna kuna

  • Slika /slike/imovina/2021_05_12-SB-1.jpg
  • Slika

Državna tajnica Ministarstva Sanja Bošnjak jučer je u ime ministra Darka Horvata, uručila odluke za financiranje 12 komunalnih projekata na području Virovitičko-podravske županije.

Riječ je o projektima 11 općina (Crnac, Čačinci, Čađavica, Gradina, Lukač, Pitomača, Sopje, Suhopolje, Špišić Bukovica, Voćin i Zdenci) i grada Orahovice za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda.

"Imam čast u ime ministra Horvata dodijeliti ugovore za područje Virovitičko-podravske županije, ukupno njih 12 koji su vrijedni oko 1,5 milijuna kuna. Projekti su vrlo različiti, radi se o komunalnoj infrastrukturi koja je važna za sve građane, od uređenja staza, nerazvrstanih cesta, društvenih domova, do nabave komunalne opreme za uređenje zelenih površina i slično. Dakle što je važno i što je bitno za građane kako bi mogli imati bolje uvjete života na području svoje općine", rekla je državna tajnica Bošnjak.

Župan virovitičko-podravski Igor Andrović naglasio je kako će ova sredstva uvelike pomoći općinama u financiranju projekata.

"1,5 milijuna je danas došlo u našu županiju za one projekte koji su od životnog značaja za sve žitelje manjih općina. Od društvenih domova, uređenje pješačkih staza, led rasvjete dakle sve ono što ionako načelnici rade, a ovo je sigurno jedna potpora koja će im doprinijeti da manje novaca daju iz vlastitog proračuna i da ta sredstva koja su uštedili usmjere na neke druge projekte", rekao je župan Andrović.

Da je riječ o zaista vrijednoj pomoći, istaknuo je načelnik Općine Gradina Marko Ajček.

"Zahvaljujem Ministarstvu graditeljstva što nam je omogućilo ta sredstva. Mi smo prijavili projekt nabave komunalne opreme, odnosno traktora malčera i prednjeg utovarivača, u ukupnom iznosu od 300 tisuća kuna. Od Ministarstva smo dobili gotovo 130 tisuća kuna što nam je blizu 50 posto financiranja, što će nam naravno uvelike pomoći u realizaciji projekta", rekao je načelnik Ajček.

To potvrđuje i načelnik Općine Voćin Predrag Filić.

"Općini Voćin je namijenjeno oko 170 tisuća kuna i namijenjeni su nabavi strojeva za komunalnu infrastrukturu. Ovo su projekti male vrijednosti koji nisu sukladni većini Europskih fondova pa onda Ministarstvo svojim intervencijama zapravo pomaže lokalnoj samoupravi kako bi se s jedne strane bolje opremili za rad komunalnih službi, a s druge strane potiču razvoj komunalne infrastrukture. To je na tragu onoga što mi kao općinski načelnici moramo raditi, a to je razvoj komunalne infrastrukture. Ovoga puta na primjeru Voćina dakle oprema koja će služit za održavanje javne infrastrukture", rekao je načelnik Filić i zahvalio Ministarstvu na dodjeljenim sredstvima.

Dodjeli ugovora nazočili su i saborski zastupnik Josip Đakić, zamjenik župana Marijo Klement te povjerenik Vlade za grad Orahovicu Saša Rister i načelnici općina, Mato Damjan, Mirko Mališ, Mirko Rončević, Marko Ajček, Đuro Bukvić, Berislav Androš, Siniša Horvat, Hrvoje Miler, Predrag Filić i Tomislav Durmić.

Podsjetimo, na Javni poziv Ministarstva koji je bio otvoren za prijave u razdoblju od 15. ožujka do 4. travnja 2021. prijavljena su 390 projektna prijedloga od kojih će Ministarstvo sufinancirati njih 173.  

U postupku ocjenjivanja bodovani su podnositelji prijave s obzirom na:

  • prostorno-gospodarsku određenost, odnosno stupanj razvijenosti, sukladno Odluci o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti („Narodne novine“ broj 132 /17),
  • specifična obilježja i financijsku i operativnu sposobnost te
  • svaki projektni prijedlog s obzirom na proračun i isplativost, opravdanost i održivost, stupanj pripremljenosti i ukupan učinak realizacije.

Ukupni prihvatljivi troškovi pojedinog projekta sufinanciraju se maksimalno u definiranom postotku prema stupnju razvijenosti. Najmanji iznos sufinanciranja iznosi 14.341,35 kuna dok je najveći 171.240,00 kuna. 

Po zaprimanju Odluke o sufinanciranju projekta, u roku od najviše 90 dana, općine i gradovi dužni su Ministarstvu dostaviti ugovor s odabranim izvođačem/izrađivačem/dobavljačem nakon čega će s Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine potpisati ugovor o sufinanciranju projekta.

Izvor: vpz.hr
 

Pisane vijesti | Informacija | Komunalno gospodarstvo