Državni tajnik Meštrić i pomoćnica Nahod na Danima arhitekata 2.0 u Rovinju

  • Slika
  • Slika
Pomoćnica ministra Maja-Marija Nahod otvorila je 3. svibnja 2018. godine stručni skup Dani arhitekata 2.0 koji se, u organizacijii Hrvatske komore arhitekata, do 5. svibnja 2018. godine održavaju u hotelu Lone u Rovinju. 

U svom izlaganju Nahod je istaknula kako je prostor, uz ljude koji u njemu žive, najveće bogatstvo s kojim raspolaže naša zemlja. "Bogata graditeljska baština dokaz su naše opstojnosti i prisutnosti na ovim prostorima. Tu su našu graditeljsku baštinu kroz povijest osmišljavali daroviti i sposobni pojedinci u zajednici,  koja je znala stvoriti vlastiti graditeljski izraz, često uvažavajući i primjenjujući dobra iskustva graditeljske prakse i stilove drugih naroda s kojima smo dolazili u doticaj." kazala je Nahod.

Pomoćnica Nahod osvrnula se i na izazove pred nama: "Zajednica arhitekata i Ministartsvo graditeljstva i prostornoga uređenja zajedno će naći rješenje izazovu koji je pred nama – danas 'Prostor traži prostor'. U početnoj fazi izrade Nacionalne razvojne strategije, gdje smo kao Ministarstvo tražili veći naglasak tematskog područja 'prostora i izgrađenog okoliša', u narednom proračunskom razdoblju do 2030.g. nastojat ćemo 'prostoru dati njegov prostor', na strateškoj nacionalnoj razini."

Pomoćnica Nahod će, u subotu 5. svibnja 2018., zainteresiranom auditoriju predstaviti izmjene Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje te sudjelovati na okruglom stolu pod nazivom: arhitektura_poslovna praksa_javna nabava. Istoga dana državni tajnik Meštrić prezentirati će novine u razvoju elektroničkih sustava Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja koje uključuju sustav potpore u radu Građevinskoj inspekciji - eGrađevinska inspekcija, elektroničku arhivu svih dozvola izdanih od 1968. godine - eArhiva, sustav prostornog planiranja i novu generaciju prostornih planova ePlanovi te elektroničku konferenciju - eKonferencija. 

Centralna tema Dana arhitekata 2.0 je oblikovanje obrazovanja: arhitektura_edukacija_komunikacija. Na ovogodišnjem stručnom skupu govorit će se o visokoškolskom obrazovanju arhitekata koje je u 21. stoljeću suočeno s novim globalnim poslovnim i tehnološkim okruženjem, o arhitektima kao poduzetnicima i izazovima koji se pred njih stavljaju, o cjeloživotnom obrazovanju arhitekata, o arhitekturi zgrada za odgoj i obrazovanje, o urbanističkim i arhitektonskim natječajima.

Program Dana arhitekata 2.0 obuhvaća i najnovije informacije iz područja zakonodavstva i poslovne prakse arhitekata.

Više o Danima arhitekata 2.0 pročitajte na : http://dani.arhitekti-hka.hr/Pisane vijesti | Informacija | Prostorno uređenje