​Državni tajnik Orlić obišao gradilište višestambenih zgrada u Gvozdu

  • Slika /slike/Opcenito/2024_04_15-image-3DT.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Državni tajnik Domagoj Orlić, u društvu sisačko-moslavačkog župana Ivana Celjaka obišao je danas gradilište dviju višestambenih zgrada sa ukupno 26 stanova u Gvozdu čija se izgradnja sufinancira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Radovi su započeli 30. siječnja 2023. godine, a planirani rok završetka je krajem svibnja 2024. godine.

Projektom je predviđeno da zgrade ukupno imaju tri etaže, a trenutačno je na zgradama (B1) i (B2) u tijeku izvedba gipskartonskih radova, vodovodnih i kanalizacijskih radova, elektro radova i ugradnja aluminijske bravarije. Izvedena je parna brana i hidroizolacija na ravnom krovu, postavljene su sidrene ploče za nosače čelične konstrukcije te je izvedena hidroizolacija nadtemeljnih zidova. Na zgradi (B2) započelo je i gletanje stropova.
 
Prvenstvo za smještaj u te stanove imati će građani koji su ostvarili pravo na stambeno zbrinjavanje u skladu sa Zakonom o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima, odnosno oni koji su do potresa živjeli u državnim nekretninama, kao i građani koji trenutačno borave u mobilnim stambenim jedinicama (kontejnerima), a obnova njihovih domova nakon potresa još nije završila.
 
Izvođač je PRESOFLEX GRADNJA d.o.o., a stručni nadzor provode društva ZP SO-RA-ING d.o.o. i JAM-ING d.o.o.
 
Ukupna vrijednost izgradnje ovih stambenih jedinica iznosi preko 3,2 milijuna eura od čega se na izvođenje radova izgradnje odnosi: 3.225.964,99 EUR bez PDV-a , dok vrijednost ugovora za stručni nadzor gradnje iznosi 95.560,42 EUR bez PDV-a.
 
Spomenimo i kako se u sklopu OPKK programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“  na području Sisačko-moslavačke županije predviđenja gradnja ukupno 20 višestambenih zgrada s 308 stanova od kojih je njih 12 (8 u Petrinji i 4 u Glini) već završeno i useljeno krajem 2023. godine dok ih je 8 u postupku gradnje (tri u Glini, dvije u Topuskom, dvije u Gvozdu i jedna u Dvoru).
 
Uz ovih 20 zgrada koje se grade eurospkih sredstvima, temeljem Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom sredstvima državnog proračuna na području Sisačko-moslavačke županije u planu je izgradnja dodatnih 36 višestambenih zgrada s ukupno 666 stanova.  Od tih 36 zgrada u gradnji je 15 višestambenih zgrada dok je u pripremi ili nabavi još 21 zgrada (plan je započeti gradnju svih 36 zgrada do kraja svibnja 2024.).

Sisačko-moslavačka županija time će dobiti značajno povećanje stambenog fonda s ukupno 974 stana koji će se prvenstveno koristiti za smještaj stradalnika potresa, do obnove njihovih vlastitih nekretnina, a potom za smještaj obitelji u potrebi i deficiratnih kadrova. 
 

Pisane vijesti | Informacija | Obnova