Energetska obnova štedi novac i podiže kvalitetu života i rada

Slika /slike/Ministar/2019_07_05_DugoSelo.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar Predrag Štromar danas je u Dugom Selu obišao energetski obnovljenu zgradu gradske uprave. Ukupna vrijednost ove investicije je preko 3,2 milijuna kuna od čega su 1,7 milijuna kuna bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj koja su dodijeljena temeljem poziva Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.

Zgrada gradske uprave Dugog Sela nalazi se na adresi : Ulica Josipa Zorića 1. a izgrađena je 1967. godine. Ušteda energije koja se očekuje nakon provedene obnove iznosi gotovo 60 posto, a novi energetski razred zgrade je C.  U sklopu energetske obnove provedena je toplinska izolacija, zamjenjena vanjska stolarija, poboljšan postojeći sustav grijanja, zamjenjena je unutarnja rasvjeta te su ugrađeni fotonaponski moduli za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

U Dugom selu će se po pozivu Ministarstva obnavljati i zgrada Glazbene škole koja se nalazi na adresi Zagrebačka 24. u Dugom selu. Radi se o zgradi izgrađenoj 1963. godine u kojoj nastavu pohađa 250 učenika. Ukupna vrijednost projekta iznosi 4,35 milijuna kuna od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano gotovo 2 milijuna kuna. Nakon provedene energetske obnove zgrada će prijeći iz dosadašnjeg F u B energetski razred te  se očekuje ušteda energije od 70 posto. Mjere energetske obnove koje će se provoditi su toplinska izolacija, zamjena vanjske stolarije, ugradnja visokoučinkovitog sustava grijanja, zamjena sustava hlađenja i prozračivanja kao i zamjena unutarnje rasvjete učinkovitijom.

Energetska obnova ovih dviju zgrada provodi se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj a temeljem poziva Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja za energetsku obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora. Pozivom se podupire provođenje mjera energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora u kojima tijela državne vlasti i državne uprave, jedinice lokalne ili područne (regionalne) samouprave, javne ustanove, ustanove, vjerske zajednice i udruge obavljaju društvene djelatnosti.

Temeljem svih do sada objavljenih Poziva Ministarstva potpisano je preko 1 400 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za energetsku obnovu javnih i stambenih zgrada. Na taj je način povećana energetska učinkovitost gotovo 17 000 kućanstava, obnovljene su brojne odgojno-obrazovne ustanove za gotovo 70 000 djece, a u ovom trenutku obnavlja se i preko 1 300 bolnica, škola, dječjih vrtića i dvorana diljem Hrvatske.


Pisane vijesti | Informacija | Energetska obnova - ESI fondovi