Europski manifest za izlazak iz stambene krize

Slika /Stanovanje/EU_Manifest.png

Na održanom seminaru ‘Manifest o stambenoj Europi i mediteranska stvarnost - staze i budućnost’ sudjelovala je predstavnica Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Sanja Jerković, načelnica Sektora za stanovanje i komunalno gospodarstvo te potpredsjednica radnog odbora za urbanizam pri Housing Europe.

Europski manifest za izlazak iz stambene krize - Housing Europe potiče kreatore politike EU-a da slijede 3 koraka i osiguraju da pristupačno i pristojno stanovanje postane i ostane stvarnost za sve

Proteklih pola desetljeća jedno je od najdisruptivnijih razdoblja za europski kontinent u posljednje vrijeme.

Pandemija COVID-19, ruska invazija Ukrajine, koje su potaknule energetsku krizu i krizu troškova života, dodatno su opteretile društvenu strukturu Europe. Kao što se i očekivalo, ova su pitanja značajno utjecala i nastavit će utjecati na stambeni sektor. Višestruki problemi koji su postojali prije ovih događaja - kao što je nedostatak pristupačnog stambenog prostora, povećanje stope beskućnika, viši troškovi izgradnje, socijalna segregacija i energetsko siromaštvo - su pogoršani.

U svjetlu europskih izbora u lipnju 2024., od iznimne je važnosti da europski, nacionalni i lokalni kreatori politike usvoje integrirani pristup rješavanju socijalne isključenosti, koja je rezultat nedostatka pristupačnog stanovanja, i potrebe da se značajno smanji ugljični otisak u europskom stambenom fondu.
Javni, zadružni i sektor socijalnog stanovanja mogu odigrati ključnu ulogu u osiguravanju socijalno i održivo uključivo budućnosti za ljude u Europi.

Dana 25. siječnja, 100 javnih, zadružnih i socijalnih pružatelja stanova, kreatora politika na europskoj i lokalnoj razini, istraživača i stipendista koji se zalažu za poštene domove pozvali su na promjene u srcu EU-a, u Europskom parlamentu.

Housing Europe drži da EU ima širok izbor alata pomoću kojih može potaknuti socijalno uključive i održive stambene sustave ili pogoršati trenutnu stambenu krizu. Stoga predlažu 3 koraka kroz koja EU može odigrati ključnu ulogu u osiguravanju da pristupačno i pristojno stanovanje postane i ostane stvarnost za sve:
  1. Prigrlite novu paradigmu stanovanja,
  2. Podržite pokret za poštenu energetsku tranziciju,
  3. Riješite ključne uzroke nepristupačnog stanovanja.

Kako?

Uspostavom nove radne skupine koju će voditi potpredsjednik Europske komisije kako bi se prihvatila i implementirala nova stambena paradigmu u ukupnom kreiranju politike EU-a.

Putem transformativnog fonda koji usklađuje sve postojeće alate, koji se svake godine izdvajaju za društveno odgovorne obnove.

Uvođenjem pristupačnog stanovanja kao središnje komponente za procjenu utjecaja za politike EU-a.

Korištenjem platforme EU-a, kao što je Europska platforma za borbu protiv beskućništva, kako bi se hitno podržala nacionalna i lokalna partnerstva za iskorjenjivanje stambene isključenosti.

Prihvaćanjem nove paradigme stanovanja.
 

Mediteranske države Housing Europe

Na inicijativu predstavnika Portugala, Španjolske i Italije, dana 30. ožujka 2023. potpisan je sporazum s ciljem iniciranja rasprave na temu politika socijalnog stanovanja unutar Housing Europe, dajući perspektivu zemalja Mediterana.

U studenom 2023. godine, predstavnici Portugala, Španjolske i Italije sastaju se u Malagi, također uz prisutnost (osobno ili online) ostalih mediteranskih zemalja - Albanije, Malte, Grčke, Hrvatske I Slovenije.

Slijedom kojeg organiziran je Proljetni sastanak ove grupe koji se održao u Lisabonu, Portugal, 15. i 16. travnja 2024.

Tijekom dva dana raspravljalo se o Manifestu Housing Europe, s obzirom na lipanjske europske izbore, kao i o načinima kako ga prilagoditi mediteranskoj stvarnosti. Predstavljena su stajališta svih zemalja i prerspektive za budućnost.

Na seminaru ‘Manifest o stambenoj Europi i mediteranska stvarnost - staze i budućnost’ sudjelovala je predstavnica Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Sanja Jerković, načelnica Sektora za stanovanje i komunalno gospodarstvo, koja je ujedno i potpredsjednica radnog odbora za  urbanizam pri Housing Europe. Načelnica Jerković u svom izlaganju opisala dosadašnje programe koje se u Republici Hrvatskoj provode na području stanovanja, te najavila Nacionalni plan stambene politike kao i modele koje država trenutno razmatra.

Pisane vijesti | Informacija | Međunarodna suradnja