Krk: 30 mladih obitelji preuzelo ključeve svog novog doma

  • Slika /slike/Opcenito/2019_10_09_image.3-POS-Kr.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Krku su danas podijeljeni ključevi korisnicima 30 novih POS-ovih stanova čija je gradnja započela u svibnju 2018. godine a ukupna investicijska vrijednost građevine iznosi oko 16,6 milijuna kuna. Svečanosti podjele ključeva prisustvovao je državni tajnik Ministarstva mr.sc. Željko Uhlir, direktor APN-a Slavko Čukelj i gradonačelnik Grada Krka Darijo Vasilić.

Riječ je o višestambenoj građevini s 30 stanova smještenih u 2 stambene cjeline oznaka „A“ i „B“, koje imaju svoje zasebne ulaze na adresi Narodnog preporoda 69 i 71 u gradu Krku. Investicijska vrijednost građevine iznosi oko 16,6 milijuna kuna, od čega poticajna sredstva Republike Hrvatske iznose oko 3 milijuna kuna, vrijednost zemljišta opremljenog komunalnom infrastrukturom iznosi oko 4,8 milijuna kuna. Kupoprodajna cijena stana je 1.106,28 €/m2.

Izgradnja stanova po programu POS-a već je davno prepoznat program stambenog zbrinjavanja mladih obitelji, koje za manju cijenu kvadrata od tržišne, dobivaju sigurnost i kvalitetu gradnje njihovog doma.

Od početka provedbe programa POS-a izgrađeno je 8.322 stanova u 257 objekta u 80 jedinica lokalne samouprave. Ukupna investicijska vrijednost za 8.322 stana iznosi preko 4,3 milijardne kuna, a za što je Republika Hrvatska putem poticajnih sredstava uložila 1.1 milijardu kuna. Trenutno je u izgradnji 136 stanova na 2 građevine  i to u Biogradu na Moru i Varaždinu.

Na području Primorsko-goranske županije do sada su izgrađena ukupno 565 POS-ova stana : Cres 37+37=74, Delnice 30, Kraljevica 12, Krk 16, Lovran 16, Veli Lošinj 18, Mali Lošinj 20, Novi Vinodolski 8, Omišalj 6+6=12, Opatija 48+11+15= 74, Punat 22, Rab 29, Rijeka Srdoči i Škurinje 114+93=207, Vrbnik 27.

Spomenimo ovdje i kako su krajem lipnja 2019. godine donesene izmjene Zakona o društveno poticanoj stanogradnji kojima je omogućeno rješavanje stambenog pitanja širem krugu građana koji kupuju stanove na slobodnom tržištu, a smanjena je i kamatna stopa na javna sredstva u otplati s 3 na 2 posto.

Također, omogućava se kupnja stanova za državne i javne službenike i namještenike deficitarnih zanimanja (liječnike, nastavnike, znanstvenike, djelatnike u kulturi i sl.) te se sprječava zloupotreba javnih sredstava u korištenju stanova uvođenjem zabrane davanja u najam ili prodaje stanova.  Naime, svi novi ugovori sadrže zabranu davanja u najam ili prodaju stana POS-a. Ako netko unatoč zakonskoj zabrani odluči prodati ili iznajmiti POS-ov stan, reagirat će APN, koja će o svemu obavijestiti banku u kojoj je dignut kredit za kupnju stana, a banka će morati kredit u cijelosti proglasiti dospjelim i pristupiti prisilnoj naplati. Uz to, kupac će APN-u morati isplatiti razliku između ugovorene kupoprodajne cijene i utvrđene tržišne vrijednosti nekretnine na dan sklapanja ugovora. Osim toga, Zakon sada sadrži i odredbe koje se odnose na sprječavanje zloupotrebe javnih sredstava u korištenju stanova uvođenjem zabrane davanja u najam ili prodaju stanova kupljenih prije 10 godina od dana stupanja na snagu Zakona o POS-u, što se definira upisom u zemljišne knjige.

Osim stanova POS-a koji se grade za kupnju ili najam, Ministarstvo provodi još jednu mjeru stambenog zbrinjavanja a to je subvencioniranje stambenih kredita za mlade. Na posljednji, treći po redu poziv za prijave na subvencije u razdoblju od 10. rujna do 4. listopada 2019. godine zaprimljeno je rekordnih 4260 prijava. Trenutno u APN-u traje obrada pristiglih zahtjeva, a prema do sada obrađenim zahtjevima prosjek godina prijavitelja je 33 godine. Najstariji ima 44 godine, dok najmlađi ima svega 20 godina. Novi pozivi u planu su već dogodine, u ožujku i rujnu 2020.  

Do sada je kroz mjere stambenog zbrinjavanja Ministarstva: POS i subvencije, svoj dom osiguralo preko 13 500 mladih obitelji a u planu je do 2021. godine osigurati dom za sveukupno 20 000 obitelji. 


Iz medija:

 


 

 


Pisane vijesti | Informacija | POS