Europskim sredstvima obnavlja se deset državnih kuća na području Novske

Slika /slike/Opcenito/2023_10_27-image-ok-4.jpg

(Hina) - Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenje, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić rekao je u petak na savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista, da hrvatsko građevinarstvo raste brže nego BDP i da je značajan generator razvoja gospodarstva.

Radovi obnove od potresa s energetskom obnovom započeli su 10. srpnja 2023. s rokom izvršenja 150 dana.

Državni tajnik Domagoj Orlić prvo je obišao gradilište obnove od potresa s energetskom obnovom na lokaciji u Osječkoj ulici 241. Riječ je o obiteljskoj kući neto površine 86 četvornih metara. Završena je sanacija krovišta s pokrovom od lima i ugradnja PVC stolarije te su u tijeku radovi unutarnjeg uređenja. Procijenjena vrijednost radova iznosi 76.300,00 eura.

Kuću će po obnovi koristiti obitelj koja zadovolji uvjete o stambenom zbrinjavanju, u skladu s Zakonom  o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima, a temeljem liste prvenstva.

Druga kuća nalazi se u Ulici kralja Tomislava 165., površine 85 četvornih metara i u njoj živi dvočlana obitelj. Na kući je završena ugradnja PVC stolarije te su u tijeku radovi unutarnjeg uređenja i priprema za sanaciju krovišta s pokrovom od lima koja počinje idući tjedan. Procijenjena vrijednost radova je 67.815,00 eura.

Od 10 kuća koje su obuhvaćene ovim projektom na području grada, na sedam kuća završena je ugradnja PVC stolarije, na tri kuće je završena sanacija krovišta s limenim pokrovom, dok su na preostale tri kuće u tijeku radovi unutarnjeg uređenja.

Spomenimo i kako je projektom obnove obiteljskih kuća u vlasništvu Republike Hrvatske na potresom pogođenim područjima obuhvaćeno preko 500 obiteljskih kuća u državnom vlasništvu na području Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije. U ovome trenutku ugovorena je obnova 78 državnih kuća - 10 u Novskoj, 11 u Petrinji, 13 u Sunji, 24 na području Krnjak-Slunj-Vojnić te 20 kuća u Glini. Istovremeno, u tijeku je javna nabava za radove na 321 obiteljskoj kući, dok je 110 kuća u fazi projektiranja.

Ukupna vrijednost projekta obnove iznosi 42,9 milijuna eura od čega se 95% financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, dok se preostalih 5% financira sredstvima državnog proračuna.

Fotogalerija: 

 

 

 



Pisane vijesti | Informacija | Obnova