Edukacija o korištenju aplikacija i podizanju svijesti korisnika putem modula eNekretnine

  • Slika /slike/ISPU/2023_10_30_eNekretnine.3.jpg
  • Slika
  • Slika

U organizaciji Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine 30. listopada 2023. godine u prostorijama kampusa Hrvatskog katoličkog sveučilišta održana je velika edukacija o procjeni vrijednosti nekretnina putem modula eNekretnine.

Modul eNekretnine dio je Informacijskog sustava prostornog uređenja (ISPU-a) i pruža ovlaštenim procjeniteljima i posrednicima u prometu nekretninama pristup važnim podacima potrebnim za njihov stručni rad. Modul eNekretnine služi kao ključna baza podataka koja sadrži informacije o broju transakcija na određenom području, vrstama nekretnina i detaljnim podacima o samim nekretninama koje su bile predmet transakcija.

Cilj edukacije je jačanje svijesti korisnika u području procijene vrijednosti nekretnina putem modula eNekretnine, a namijenjena je za sve relevantne službenike, uključujući službenike Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Porezne uprave, jedinica lokalne, područne i regionalne samouprave kao i procjenitelje.

Nakon ove edukacije slijedi održavanje jedanaest radionica po gradovima Republike Hrvatske. Radionice su posebno namijenjene službenicima upravnih tijela na području Republike Hrvatske koji su uključeni u obradu i izdavanje podataka, sukladno Zakonu o procjeni nekretnina, Pravilniku o informacijskom sustavu tržišta nekretnina i Uredbi o masovnoj procjeni vrijednosti nekretnina, te članovima procjeniteljskih povjerenstava koji obavljaju sve zakonom propisane zadaće. Njihova osposobljenost omogućit će učinkovit unos, evaluaciju i korištenje sustava eNekretnine, te doprinijeti većoj kvaliteti procjena i transparentnosti tržišta.

Informacijski sustav prostornog uređenja (ISPU) organiziran je kao sustav samostalnih funkcionalnih cjelina – modula, koji se mogu međusobno povezivati, sustavno se nadograđuju, te se kontinuirano uspostavljaju i razvijaju novi. Budući se radi o kompleksnim softverskim rješenjima, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u svrhu što jednostavnijeg i pravilnijeg rada u modulima ISPU-a organizira edukaciju korisnika, koju provodi stručni tim Prehnit d.o.o. i Maoring d.o.o.

Edukacije korisnika sufinanciraju se sredstvima Europske unije u okviru projekata: Informacijski sustav prostornoga uređenja (ISPU) i njegovi moduli KK.02.2.1.01.0020, Operativni program Konkurentnost i kohezija i Unapređenje sustava prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine kroz digitalizaciju, investicija C2.3.R3-17, Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021.-2026.



Pisane vijesti | Informacija | Elektronički servisi