Financiranje najma na Banovini i onima koji su u kontejnerima zbog žute oznake

Slika /slike/Opcenito/obnova_2023-H.JPG

Vlada je u četvrtak izmijenila Odluku o financiranju najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresima, koja se na području Banovine sada proširuje i na one sugrađane čiji domovi imaju žutu naljepnicu oštećenja, a žive u kontejnerima.

Točnije, današnjom Odlukom Vlade omogućuje se financiranje najamnine građanima čije su nekretnine označene kao PN1 (privremeno neuporabljivo – potreban detaljan pregled) i PN2 (privremeno neuporabljivo- potrebne hitne mjere intervencije), N1 (neuporabljivo – zbog vanjskog utjecaja) i N2 (neuporabljivo – zbog oštećenja) te stoga nisu podobne za stanovanje, a smješteni su u mobilne stambene jedinice na području Sisačko-moslavačke županije (u kontejnerskim naseljima ili u mobilnim stambenim jedinicama uz svoje kuće).

Prema raspoloživim podacima 877 mobilnih stambenih jedinica postavljeno je na kućnim adresama za objekte koji su označeni crvenom naljepnicom (N1 i N2) te 844 mobilnih stambenih jedinica na kućnoj adresi uz objekte koji su označeni žutom (PN1 i PN2) naljepnicom. U kontejnerskim naseljima smještena je 251 obitelj iz oštećenih kuća označenih crvenom naljepnicom, i 205 obitelji čija je oštećena kuća označena žutom naljepnicom.
 
Također, pošto se pokazala potreba za produžetkom roka financiranja najamnine građanima koji su već ostvarili ta prava, ovom odlukom to financiranje je produženo do završetka obnove njihovih domova, odnosno do ostvarenja drugog odgovarajućeg smještaja. 

Da bi se ostvarilo pravo na financiranje najamnine potrebno se prijaviti na javni poziv Ministarstva koji će biti objavljen u narednim danima. 
 
Financiranje najamnine vršit će se isključivo temeljem sklopljenih ugovora o najmu koji su prijavljeni Ministarstvu financija, Poreznoj upravi.
 
Financiranje najamnine za zamjenski stan vršit će se na način da će se najmodavcu mjesečno isplaćivati iznos najamnine iz sklopljenoga ugovora o najmu, a apsolutni iznos koji će se financirati je ograničen brojem kvadratnih metara po članu kućanstva i cijenom najma po metru kvadratnom.

Podsjetimo, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine dosad je raspisalo pet javnih poziva za financiranje najamnine osobama čiiji su objekti stradali u potresima po kojima je dosad zbrinuto 1.506 osoba. Za tu je namjenu isplaćeno 9,1 milijuna eura, od čega 5,1 milijuna eura za sufinanciranje najma građanima i kućanstvima te 4 milijuna eura za financiranje troškova smještaja za 192 osobe u Hostelu Arena.
 

Zakon o obnovi na Vladi idućeg tjedna

Premijer Andrej Plenković najavio je da će novi Zakon o obnovi, nakon završenog javnog savjetovanja, biti pripremljen za Vladu idućeg tjedna, kada će se predstaviti i plan zbrinjavanja građana koji su još u privremenom smještaju, mahom onih u kontejnerima na Banovini. 

“Završeno je javno savjetovanje o Zakonu o obnovi, na razini Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja ćemo ga pripremiti za Vladu idućega tjedna, očekuju se konačna mišljenja svih resora”, rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Novi zakon, koji je u proceduru javnog savjetovanja ušao 25. siječnja, donosi objedinjavanje institucija uključenih u taj proces, odnosno centralizaciju Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje i obnovu te Fonda za obnovu grada Zagreba, koji će se pripojiti ministarstvu.

Cilj zakona je pojednostavljenje procedura i značajno smanjenje potrebne dokumentacije, dodao je Plenković i najavio da će se idućeg tjedna predstaviti plan stambenog zbrinjavanja građana koji su u privremenom smještaju, mahom onih koji su u kontejnerima Banovini.

 



Pisane vijesti | Informacija | Obnova