Ministarstvu kulture alokacija za petrinjski potres povećana na 221 milijuna eura. Sisku i Glini pomoć od 7 milijuna eura

Slika /slike/Opcenito/VRH_5890.jpg

U RTL-u Danas potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić govorio je o ubrzanju obnove i drugim aktualnim temama.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić rekao je na sjednici Vlade da se izmjena odluke o provođenju aktivnosti vezanih za operacije koje se financiraju iz Fonda solidarnosti EU odnosi na petrinjski potres na način da se od 319 milijuna eura, koja su odobrena od Fonda solidarnosti za taj potres, Ministarstvu kulture omogući da se u odnosu na prvotnu alokaciju, kojom je tom ministarstvu bilo dodijeljeno 49 milijuna eura, sada poveća na 221 milijun eura, što znači za 450 posto.

"Ukupno ugovorenih radova na području Banovine koji podrazumijevaju obnovu javne infrastrukture i javnih zgrada u ovom je trenutku 676 milijuna eura", rekao je Bačić.

S današnjim povećanjem Ministarstvu kulture i medija doći će se na 712 milijuna eura ugovorenih radova, što je otprilike iznos za radove koji bi trebao biti u najvećem dijelu realiziran da bi se cijeli iznos Fonda solidarnosti EU za petrinjski potres, koji doseže 319 milijuna eura, u potpunosti utrošio, naveo je Bačić.

Podsjetimo, Vlada je 31. ožujka 2022., godine donijela Odluku o provođenju aktivnosti vezanih za operacije koje se financiraju iz Fonda solidarnosti Europske unije te 12. svibnja 2022. Odluku o izmjeni Odluke o provođenju aktivnosti vezanih za operacije koje se financiraju iz Fonda solidarnosti Europske unije.

Tom odlukom, Ministarstvu kulture i medija dana je suglasnost za ugovaranje do 400 posto dodijeljene alokacije bespovratnih financijskih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije za projekte za provedbu mjera zaštite kulturne baštine

U provedbi navedenih mjera došlo je do povećanja nastalih prihvatljivih troškova, te se, radi učinkovitijeg korištenja sredstava iz Fonda solidarnosti EU i ubrzanja dinamike obnove predlaže davanje suglasnosti Ministarstvu kulture za ugovaranje do 450 posto dodijeljene alokacije bespovratnih financijskih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije za projekte za provedbu mjera zaštite kulturne, objašnjavaju iz Vlade.


Preraspodjelom u proračunu Sisku i Glini pomoć od sedam milijuna eura

Vlada je u četvrtak odlučila o preraspodjeli sredstava državnog proračuna u iznosu od sedam milijuna eura, u svrhu osiguranja pomoći Sisku i Glini za saniranje posljedica katastrofalnih šteta od potresa koje nisu prihvatljiv trošak iz Fonda solidarnosti EU-a.

Kako je naveo ministar financija Marko Primorac na sjednici Vlade, s obzirom da nisu bili u mogućnosti osigurati sredstva, Grad Sisak i Grad Glina obratili su se Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine za pomoć.

Objekti javne namjene za koje je Grad Sisak zatražio pomoć u iznosu od četiri milijuna eura su Gradska vijećnica, Stari most, Knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac, Odgojno obrazovni kompleks Galdovo, Kristalna kocka vedrine te Kazalište 21 s učilištem.

Grad Glina je, pak, zatražio financijsku pomoć od tri milijuna eura za izgradnju stambenog fonda, infrastrukture na području izgradnje novih stambenih kvartova, poboljšanje infrastrukture na gradskom području gdje država gradi zamjenske kuće, zatim za izgradnju novog autobusnog kolodvora, obnovu Doma branitelja te poslovnih prostora u gradskom vlasništvu.

Preraspodjeljuju se sredstva unutar razdjela 076 Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u državnom proračunu za 2023. godinu.

 



Pisane vijesti | Informacija | Obnova