Fond solidarnosti EU u Hrvatskoj: Obnova nakon potresa i ulaganje u budućnost

Slika /slike/press/Izrezak3.png

Na današnjoj sjednici Vlade tema uvodnog izlaganja bila je obnova od potresa sredstvima Fonda solidarnosti EU te je predstavljen film "Fond solidarnosti EU u Hrvatskoj: Obnova nakon potresa i ulaganje u budućnost".


         

Nakon uvodnog obraćanja predsjednika Vlade Plenkovića, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić prezentirao je završno izvješće provedbe projekata financiranih iz Fonda solidarnosti Europske unije.

Istaknuo je da su iskorištena sva sredstva iz alokacije, ali još važnije, obnovljen je iznimno veliki broj zgrada javnog sektora i prometne i komunalne infrastrukture na području obuhvaćenom zagrebačkom i petrinjskim potresom.

Podsjetio je da je odlukom Europskog parlamenta, za oba potresa osigurano milijardu i tri milijuna eura te je na temelju tih sredstava ugovoreno 1330 projekata obnove zgrada javnog sektora i komunalne i prometne infrastrukture, a ukupna vrijednost projekata je 3,28 milijardi eura.

„Krajnji rok za realizaciju tih sredstava bio je 30. lipnja ove godine“, kazao je ministar Bačić, te zahvalivši premijeru i Vladi na angažmanu što se rok uspio produžiti na godinu dana, jer je za sanaciju posljedica zagrebačkog potresa bilo opravdano objašnjenje kako su progresivne štete na zgradama javnog sektora i na ostalim zgradama s područja zagrebačkog potresa nastale kao posljedica kasnijeg petrinjskog potresa.

Potpredsjednik Vlade Bačić kazao je da je od za sanaciju predviđenih 3,28 milijardi eura, 2,11 milijardi eura predviđeno iz Fonda solidarnosti, milijarda i tri milijuna osigurano je iz Fonda, a razlika od jedne milijarde eura bit će osigurana sredstvima državnog proračuna.

„To smo već rebalansom proračuna jednim dijelom u lipnju ove godine osigurali, a ostala sredstva ćemo u drugom rebalansu i svakako unutar limita pojedinih središnjih državnih tijela odnosno ministarstava za 2024. i 2025. godinu“, rekao je Bačić.

Iskorišteno 1,45 milijardi kuna za obnovu, predviđeni alocirani iznos viši za 45 posto

„S današnjim danom iskorišteno je 1,45 milijardi eura, odnosno ukupno smo prešli predviđeni alocirani iznos za 45 posto“, nastavio je ministar.

Dodao je, da je što se tiče zagrebačkog potresa, osigurano 683 milijuna eura, ugovoreno 595 projekata čija je ukupna vrijednost 2,22 milijardi eura.

„Do danas smo iskoristili sredstva u ukupnom iznosu od 910 milijuna eura, što je 33 posto više“, kazao je.

Za petrinjski potres osigurano je 319 milijuna iz Fonda, ugovoreno 735 projekata, čija je ukupna vrijednost 1,06 milijardi eura.

Do danas je iskorišteno 543 milijuna eura, odnosno 170 posto.

Ministar Bačić kazao je, ako se gleda po pojedinim alokacijama, za zagrebački potres najviše je utrošeno na kulturnu baštinu, promet i obrazovanjem, a za petrinjski, 25 posto ukupnih sredstava utrošeno je na kulturnu baštinu, a 20 posto na promet.

Među ostalim, naveo je kako je obnovljeno 156 vrtića i škola, 26 fakulteta, 18 bolnica i 56 drugih zdravstvenih ustanova, više od 600 kilometara prometnica, 77 mostova, 100 kilometara mreže javne vodoopskrbe i odvodnje, sanirano više od 28 kilometara nasipa i obaloutvrda te 127 klizišta.

„Pred nama je pregled i verifikacija svih nastalih troškova od strane tijela odgovornih za provedbu financijskog doprinosa Fonda solidarnosti“, najavio je ministar i kazao da će se svi započeti projekti nastaviti financirati te će za to Vlada osigurati milijardu eura iz proračuna, a 1,2 milijardi eura iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Predsjednik Vlade Plenković dodao je da će naučene lekcije Hrvatske nakon dva potresa biti prezentirane Europskoj komisiji s idejama kako da se ova pravna regulativa prilagodi štetama koje nastaju u velikim urbanim sredinama te se umjesto povrata u prijašnje stanje provede konstrukcijska obnova.

                                                                      


Izvor: Vlada/MPGI

Pisane vijesti | Informacija | Obnova