Odabrani dobitnici nagrada NEB 2023. i prvog poziva Europske urbane inicijative

Tijekom događanja naziva „NEB u regijama i gradovima“ održanog 22. lipnja 2023. godine u Briselu, proglašeno je 15 dobitnika Nagrada Novog europskog Bauhausa za 2023. i 14 odabranih projekata iz prvog poziva Europske urbane inicijative.
 
Ovogodišnje izdanje nagrada, treće sveukupno, zaprimilo je više od 1.400 prijava iz država članica EU-a i po prvi puta prijave inicijativa sa zapadnog Balkana.
 
Od 61 projekta u užem izboru, povjerenica EU Komisije Elisa Ferreira je na svečanoj dodjeli nagrada proglasila 15 pobjednika koji će, ovisno o kategoriji u kojoj su pobijedili, primiti novčane nagrade u iznosu od 15.000 do 30.000 EUR. Svečanu dodjelu nagrada možete pogledati ovdje.
 
Jedan od 14 izabranih projekata prvog poziva Europske urbane inicijative je i projekt grada Varaždina naziva „InterAct Green“ kojim se planira doskočiti izazovima Dravske park šume  kao što su teškoće u upravljanju, neiskorišteni javni prostori i degradacija šuma. Odabrani projekti primit će do 5 milijuna eura i nova su generacija primjera dobre prakse kojima se promoviraju vrijednosti Novog europskog Bauhausa (NEB demonstratori) u područjima izgradnje i obnove.

Pisane vijesti | Informacija | Novi Europski Bauhaus