Glina: Dom zdravlja i obnova Doma za starije pokazatelj revitalizacije

  • Slika /slike/Opcenito/2022_04_01-Glina-2H.JPG
  • Slika

U Glini je otvoren novouređeni Doma zdravlja s pet ambulanti i počeli su radovi obnove u potresu oštećenog Doma za starije osobe, a u petak ih je obišao ministar Tomo Medved istaknuvši kako je obnova tih objekata pokazatelj cjelovite revitalizacije i obnove Banovine.

Ti su objekti u vlasništvu Sisačko-moslavačke županije, a s potpredsjednikom Vlade, ministrom hrvatskih branitelja Medvedom obišao ih je i  sisačko-moslavački župan Ivan Celjak.

"Ova dva objekta su pokazatelj da Vlada RH u sinergiji sa županijom sve vrijeme provodi program cjelovite obnove i revitalizacije Sisačko-moslavačke županije i cijele Banovine", rekao je ministar Medved, koji je na čelu Stožera za sanaciju posljedica potresa.

U novouređenom zdravstvenom objektu u Glini, koji je ispostava petrinjskog Doma zdravlja djeluju četiri ambulante obiteljske medicine i ginekološka ambulanta. 

"Oko 7500 korisnika zdravstvenih usluga u Glini, sada su dobili primjeren prostor za pružanje zdravstvenih usluga u čvrstom i sigurnom objektu. I program obnove Doma za starije osobe počeo je s intenzivnim radovima, što je posebno važno za najranjiviju skupinu građana. Najveći broj ih se nalazi u lječilištu Topusko, gdje im je država osigurala odgovarajuću skrb. Vjerujem da će se u predviđenih godinu dana Dom obnoviti i da će se korisnici vratiti ovdje", istaknuo je ministar Medved. 
 

Obnovljeno više od 1900 obiteljskih kuća, u postupku obnove više od 900

Vezano za obnovu stambenog fonda na Banovini rekao je kako je više od 1900 obiteljskih kuća već obnovljeno, a u postupku obnove ih je više od 900. Izrađeni su elaborati za 3000 objekata.

Već je potpisano više od 50 ugovora o izgradnji zamjenskih kuća, a odabrani su i izvođači za deset višestambenih zamjenskih zgrada, od čega su po četiri u Glini i Petrinji, a dvije u Topuskom, naglasio je Medved.

Najavio je i da će predsjednik Vlada RH posjetiti Sisačko-moslavačku županiju u povodu početka radova na nastavku autoceste Zagreb - Sisak.

Ministar Medved je posebno zahvalio zdravstvenim djelatnicima koji su dosad uz velike napore i u neprimjerenim prostorima pružali građanima zdravstvene usluge. Napomenuo je kako je riječ o privremenom objektu, do temeljite obnove oštećenog objekta. 

Sisačko-moslavački župan Celjak rekao je kako je dosad mnogo učinjeno na osiguranju prostora za rad zdravstvenih ustanova u Sisku, Petrinji i Glini. Izrazio je zadovoljstvo što je medicinsko osoblje preseljenjem iz kontejnera dobilo bolje uvjete rada, ali i pacijenti ugodniji prostor. 

Celjak je izvijestio da su izabrani izvođači obnove šest objekata Neuropsihijatrijske bolnice u Popovači, a uskoro će biti potpisani ugovori za sredstva iz Fonda solidarnosti za obnovu više objekata Opće bolnice i Doma zdravlja u Sisku.

Ravnateljice i osoblje glinskog Doma zdravlja i Doma za starije izrazili su zadovoljstvo obavljenim i započetim radovima, a liječnici su sugerirali kako bi sadašnji prostor mogao biti i trajno rješenje.

Izvor: HINAPisane vijesti | Vijesti iz medija | Potres