Goran Marić na tematskoj sjednici Udruge gradova

Slika /arhiva-midim//slike vijesti/logo_mali.jpg

Dana 28. ožujka 2017. godine, ministar državne imovine, Goran Marić nazočio je tematskoj sjednice Skupštine Udruge gradova o financiranju i raspolaganju imovinom, posljednjoj u nizu, a prije održavanja lokalnih izbora u svibnju ove godine.

Ovom prigodom, kao ministar novoutemeljenog resora državne imovine, Goran Marić, prenio je stajalište, poruku te naveo potencijal i mogućnosti što ih ima državna imovina ili može imati u sferi poduzetništva i investicija.

Gradovi ne mogu, ne smiju improvizirati. Oni nemaju niti prostornih, niti vremenskih mogućnosti na bacanje: moraju planirati, predvidjeti, znati. I to tako, po mogućnosti, da stane u okvir mandata ali i okvir i odrednicu budućnosti. A i povijest gradova se bilježi i pamti po gradonačelnicima i njihovim pothvatima. Stoga će Ministarstvo državne imovine, svojom punom orijentacijom otvoriti i pokrenuti mogućnosti što ih ima državna imovina ili može imati u sferi poduzetništva i investicija. To podrazumijeva stavljanje imovine na jasan i otvoreni uvid i ponudu svakoj vrsti poduzetničkog i investicijskog interesa za funkcionalno aktiviranje i oživljavanje imovine.

Kako je ova Vlada pokazala da neće biti relativizacije i improvizacije tako krupnog pitanja kakvo je državna imovina, radi olakšanja i pojednostavljenja postupaka, Ministarstvo priprema prijedloga novog Zakona o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom. Novim Zakonom će postupci upravljanja i raspolaganja državnom imovinom biti jednostavniji, brži i učinkovitiji, s bitnim refleksima na postupke koji se odnose na zahtjeve jedinica lokalne samouprave. U svrhu pojednostavnjenja postupaka pokretanja državne imovine izmijenit ćemo i Zakon o kupoprodaji poslovnog prostora i Zakon o turističkom zemljištu.

Ministarstvo državne imovine predstavlja novi autoritet gradova, jedinica lokalne samouprave, saveznik je u otklanjanu prepreka prema svemu što gradovi poduzimaju i što služi oživljavanju postojeće, te posebno zapuštene imovine u lokalnim sredinama, zaključio je ministar Goran Marić u svom obraćanju uzvanicima na Skupštini Udruge gradova.

Pisane vijesti